Chrámecký potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Chrámecký potok tečúci obcou Chrámec

Chrámecký potok je potok v južnom Gemeri, v juhovýchodnej časti okresu Rimavská Sobota.[1] Je to pravostranný prítok Mačacieho potoka, má dĺžku 4,5 km a je tokom VI. rádu.

Potok pramení v Cerovej vrchovine, v podcelku Petrovská vrchovina[2], na severovýchodnom svahu Srnieho vrchu (385 m n. m.) v nadmorskej výške cca 220 m n. m. Najprv tečie východným smerom, sprava priberá dva prítoky zo severovýchodného svahu Srnčieho vrchu a preteká Vlčou dolinou. Ďalej sa stáča na severovýchod, vstupuje do Juhoslovenskej kotliny, do podcelku Rimavská kotlina[2] a preteká obcou Chrámec. Napokon sa stáča, pokračuje k ústiu viac-menej smerom na sever a severne od obce sa v nadmorskej výške približne 166 m n. m. vlieva do Mačacieho potoka.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-07-13]. Dostupné online.
  2. a b KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-07-13]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-07-13]. Dostupné online.