Club Atlético Huracán

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Huracán
Club Atlético Huracán
Celý názovClub Atlético Huracán
PrezývkaGlobo (Balón)
Quemeros (Horáky)
Založený1. novembra 1908
ŠtadiónEstadio Tomás Adolfo Ducó, Buenos Aires, Argentína
Kapacita48 314
PredsedaArgentína Alejandro Nadur
TrénerArgentína Juan Manuel Azconzábal
LigaPrimera División
2016/17Primera División, 25. miesto
Domáce farby
Hosťovské farby
Tretie farby

Club Atlético Huracán, skrátene Huracán, je argentínsky športový klub so sídlom na predmestí Buenos Aires menom Parque Patricios. Huracán vyhral spolu 5 titulov v argentínskej najvyššej súťaži – Primera División. Domáce zápasy hráva klub na štadióne Estadio Tomás Adolfo Ducó. V súčasnosti hráva najvyššiu argentínsku futbalovú súťaž Primera División.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Jorge Newbery v balóne inšpiroval znak klubu.

25. mája 1903 založila skupina chlapcov z predmestia Buenos Aires Nueva Pompeya futbalový klub s názvom Los Chiquitos de Pompeya. V roku 1907 došlo k zmene názvu na Verde esperanza y no pierde. Dňa 1. novembra 1908 bolo usporiadané stretnutie členov klubu, na ktorom došlo k ďalšej zmene názvu, tento raz na Club Atlético Huracán. Na tomto stretnutí bolo zároveň rozhodnuté o tom, že klub bude používať biele dresy so znakom v tvare balóna na hrudi. Tento dátum je považovaný na oficiálny dátum založenia klubu. Použitie balóna ako klubového znaku malo byť poctou priekopníkovi lietania v Argentíne Jorgeovi Newberymu, pričom klub si dokonca od Newberyho vypýtal dovolenie na používanie balóna vo svojom znaku[1]. Newbery sa stal dokonca členom klubu. V roku 1910 hral klub tzv. Ligu 43, kde hralo 43 klubov z druhej a štvrtej divízie. Prvé zápasy hral Huracán na ihrisku na uliciach Cachi a Traful v Buenos Aires. Toto ihrisko zabezpečil práve Newbery, ktorý zároveň vybavil aj zaradenie klubu do argentínskej futbalovej federácie. V roku 1912 debutoval Huracán v tretej najvyššej súťaži, kde však mohli hrať iba hráči do 18 rokov.

Prvá liga a zlaté obdobie[upraviť | upraviť zdroj]

Majstrovský tím z roku 1922.

V roku 1914 začal Huracán hrávať najvyššiu argentínsku futbalovú ligu. Hneď vo svojej prvej sezóne obsadil šieste miesto[2]. Klubu sa darilo aj v nasledujúcich ročníkoch, kedy bol v hornej polovici ligovej tabuľky, v sezónach 1917 a 1919 bol dokonca na treťom mieste. V ročníku 1920 skončil klub dokonca na druhom mieste. Úspešný však bol v danom ročníku národného pohára, ktorý kontumačne vyhral po tom, čo jeho súper nenastúpil. V roku 1921 dosiahol Huracán veľký úspech, keď skončil na prvom mieste a vyhral tak svoj prvý majstrovský titul[3]. Hráč tímu Guillermo Dannaher sa stal najlepším strelcom sezóny. Vo výbornej forme pokračoval klub aj v nasledujúcej sezóne, v ktorej skončil rovnako na prvom mieste a získal druhý titul[4]. V ročníku 1923 skončil na delenom prvom mieste spoločne s klubom Boca Juniors. Nasledovalo finálové play-off, kde v štyroch zápasoch nakoniec získal titul tím Boca Juniors[5]. Huracán síce nevyhral titul, no úspešný bol aspoň v národnom pohári. V sezóne 1925 získal Huracán už svoj tretí majstrovský titul, keď skončil v lige opäť na delenom prvom mieste, tentoraz s klubom Nueva Chicago. Nasledoval zápas o titul, kde už bol tento raz Huracán úspešný[6]. Klubu sa darilo aj v ďalších sezónach, keď skončil najhoršie na piatom mieste. V roku 1928 získal už svoj štvrtý majstrovský titul, keď vyhral ligu o bod pred Boca Juniors[7]. Sezóny 1929 a 1930 však klub zakončil až na štrnástom mieste, no v tejto dekáde sa napriek tomu zaradil medzi špičku argentínskeho klubového futbalu.

Čakanie na úspech[upraviť | upraviť zdroj]

Tím z roku 1946.

30. roky 20. storočia sa Huracán umiestňoval zväčša v strede ligovej tabuľky, v sezóne 1936 skončil druhý. Túto dekádu zakončil dvoma tretími miestami v ročníkoch 1939 a 1940. V 40. rokoch sa však klubu veľmi nedarilo. Umiestňoval sa skôr v spodnej časti tabuľky, v posledných dvoch ročníkoch tohto desaťročia obsadil Huracán miesto tesne nad zostupovými pozíciami. V tomto období hrali v klube aj prvé veľké hviezdy argentínskeho futbalu Alfredo Di Stéfano a Adolfo Pedernera. Aj 50. roky strávil Huracán hlavne v spodnej časti tabuľky, v sezóne 1954 sa znova iba tesne vyhol zostupu do druhej najvyššej súťaže. Iba v ročníku 1952 uhral klub lepší výsledok, keď obsadil tretie miesto[8]. V 60. rokoch sa Huracán posunul do stredu ligovej tabuľky. Na konci desaťročia v klube začínali odchovanci Miguel Ángel Brindisi a Carlos Babington. V roku 1971 sa trénerom klubu stal César Luis Menotti. Pod vedením nového trénera skončil najprv v roku 1972 tretí v časti Metropolitano, následne vyhral Huracán časť Metropolitano sezóny 1973[9]. Získal tak majstrovský titul po 45. rokoch čakania. V sezóne 1974 hral Huracán finálový turnaj časti Metropolitano. V roku 1975 obsadil druhé miesto, rovnako aj v časti Metropolitano sezóny 1976. V rovnaký rok v časti Nacional sa klub prebojoval do semifinále. V 80. rokoch sa začal Huracán znova umiestňovať v dolnej časti tabuľky, zlé výsledky vyvrcholili v sezóne 1985/86, keď na základe zlých umiestnení z posledných troch sezón obsadil predposledné miesto v zostupovej tabuľke a vypadol tak do druhej najvyššej súťaže[10]. Huracán strávil v druhej lige štyri sezóny. Najvyššiu súťaž hral znova až v sezóne 1990/91. V nej sa umiestnil v strede ligovej tabuľky.

Posledné obdobie[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1992 ukončil v klube svoju kariéru Héctor Cúper a hneď v roku 1993 sa stal aj trénerom klubu. V ročníku 1993/94 sa pod jeho vedením podarilo klubu obsadiť po veľmi dlhej dobe výborné druhé miesto v časti Clausura, keď zaostal iba bod za prvým Independiente[11]. Druhú polovicu 90. rokov sa však Huracán začal opäť umiestňovať v spodnej časti tabuľky. Keďže sa však v argentínskych futbalových súťažiach vypadáva zložitým systémom na základe koeficientu, ktorý zohľadňuje výsledky tímu za posledné ročníky, znamenali zlé výsledky z predchádzajúcich sezón posledné miesto v sezóne 1998/99 v zostupovej tabuľke a vypadnutie do druhej najvyššej súťaže[12]. Klub tento raz strávil v druhej lige iba jednu sezónu a hneď sa vrátil späť do prvej ligy. Klub bol síce znova v najvyššej súťaži, no prejavili sa u neho finančné problémy. Tieto viedli k opätovnému zostupu v sezóne 2002/03, kedy obsadil Huracán znova úplne posledné miesto v zostupovej tabuľke[13]. V druhej najvyššej súťaži bol až do roku 2007, kedy sa vrátil po štyroch sezónach do prvej ligy. Po finančnej kríze sa klubu v prvej lige začalo konečne dariť, keď v sezóne 2008/09 obsadil v časti Clausura výborné druhé miesto, iba dva body od prvého[14]. Toto bolo najlepšie umiestnenie klubu Huracán od ezóny 1993/94. Napriek tomu v sezóne 2010/11 klub zas zostúpil do druhej najvyššej súťaže[15]. Do prvej ligy postúpil Huracán po štyroch rokoch vďaka reorganizácií futbalových súťaží v krajine. V prvej prvoligovej sezóne 2015 síce skončil klub až na 23. mieste, no napriek tomu mohol hrať Copa Libertadores. Účasť si zabezpečil víťazstvom v národnom pohári Copa Argentina v sezóne 2013/14. V sezóne 2016 obsadil klub piate miesto v skupine č. 2 najvyššej súťaže. V sezóne 2016/17 obsadil Huracán až 25. miesto.

Farby a znak klubu[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý znak klubu.
Fanúšikovia klubu počas zápasu.

Už v roku 1908 bolo rozhodnuté, že klub bude používať dresy bielej farby, na ktorých bude znak balóna. Klub používa biele dresy až do súčasnosti. Iba v niektorých sezónach používal Huracán na krátky čas aj dresy červenej farby. Červenú na dresoch klub zachoval, keď tvoria menšiu časť farby na dresoch.

Huracán začal na počiatkoch používať jednoduchý znak, kde bol iba uvedený názov klubu. Ale už krátko po založení klubu, začal tento používať ako svoj oficiálny znak klubu balón. Použitie balóna bolo poctou pre Jorge Newberyho, ktorý sa pričinil o rozvoj letectva v krajine a bol zároveň členom a podporovateľom klubu. Aj v súčasnosti má klub v znaku balón, tento je červenej farby a v strede balóna sa nachádza písmeno H.

Štadión[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1910 hral klub na ihrisku na uliciach Cachi a Traful v Buenos Aires. Klub hráva v súčasnosti na štadióne Estadio Tomás Adolfo Ducó. Tomuto sa tiež hovorí El Palacio a stavať sa začal už v roku 1924. V roku 1941 bol štadión prestavaný, vybudovali sa tribúny z betónu. Pôvodná kapacita 12 000 miest sa tak zvýšila a v súčasnosti je tak 48 314 miest[16].

Rivalita a fanúšikovia[upraviť | upraviť zdroj]

Historickým rivalom je klub z veľkej pätky argentínskeho futbalu San Lorenzo, keďže kluby pochádzajú so susedných štvrtí Buenos Aires. K rivalom sa radí aj ďalší slávny argentínsky klub Boca Juniors.

Úspechy[upraviť | upraviť zdroj]

Národné[upraviť | upraviť zdroj]

Liga[upraviť | upraviť zdroj]

Národný pohár[upraviť | upraviť zdroj]

Zostava[upraviť | upraviť zdroj]

Aktuálne k dátumu: 16. októbra 2016

# Pozícia Hráč
1 Argentína B Marcos Díaz
2 Argentína O Federico Mancinelli
3 Argentína O Ezequiel Garré
4 Argentína O Carlos Araujo
5 Argentína Z Matías Fritzler
6 Uruguaj O Mario Risso
7 Argentína Ú Ignacio Pussetto
8 Argentína Z Leandro Díaz
9 Argentína Ú Jerónimo Barrales
10 Argentína Z Daniel Montenegro
11 Slovensko Ú David Depetris
13 Argentína O Nicolás Romat
14 Argentína O Luca Sosa
15 Argentína Z Mariano González
# Pozícia Hráč
16 Argentína Ú Diego Mendoza
17 Argentína Z Alejandro Romero Gamarra
18 Argentína Z Patricio Toranzo
20 Argentína Ú Norberto Briasco
21 Argentína O Hugo Nervo
22 Argentína B Matías Giordano
23 Argentína B Gonzalo Marinelli
24 Argentína Ú Lucas Chacana
25 Argentína O Emanuel Morales
26 Argentína Z Mauro Bogado
28 Argentína Ú Germán Lesman
29 Argentína Z Lucio Compagnucci
30 Ekvádor Ú Julio Angulo
32 Argentína O Gabriel Robledo

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. LA CANCIÓN MISTERIOSA Largue a esa Mujica [online]. gardel-es, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.
  2. Argentina 1914 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.
  3. Argentina 1921 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.
  4. Argentina 1922 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.
  5. Argentina 1923 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.
  6. Argentina 1925 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.
  7. Argentina 1928 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.
  8. Argentina 1952 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.
  9. Asociación del Fútbol Argentino - 1973 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.
  10. Argentina 1985/86 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.
  11. Argentina 1993/94 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.
  12. Argentina 1998/99 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.
  13. Argentina 2002/03 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.
  14. Argentina 2008/09 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.
  15. Argentina 2010/11 [online]. rsssf.com, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.
  16. Estadio Tomas A. Ducó [online]. cahuracan.com, [cit. 2017-08-09]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]