Cornelia Funkeová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cornelia Funkeová, 2023

Cornelia Funkeová (* 11. december 1958, Dorsten) je nemecká autorka kníh pre deti a mládež.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Dortmunde, vo Westfálsku.

Po maturite sa presťahovala do Hamburgu, kde dosiahla vzdelanie diplomovanej pedagogičky, neskôr pracovala 3 roky ako vychovávateľka a a súčasne študovala knižnú ilustráciu na vysokej škole výtvarnej v Hamburgu. Ku kariére spisovateľky sa dostala cez pôvodné povolanie ilustrátorky, zvrat v jej kariére spôsobilo rozhodnutie ilustrovať svoje vlastné knihy (príkladom spisovateľsko-ilustrátorskej práce autorky je aj jej svetoznámy román Pán zlodejov). Dodnes je autorkou niekoľkých desiatok takýchto kníh. Pracovala tiež ako scenáristka televízneho seriálu.

Do mája 2005 žila so svojím manželom a deťmi v Hamburgu, potom sa presťahovali obaja spolu so svojimi dvoma deťmi do Los Angeles. Tu v roku 2006 jej manžel po 25 ročnom manželstve s Corneliou ako 58 ročný zomrel.

Spisovateľská dráha[upraviť | upraviť zdroj]

Jej román Atramentové srdce vyšiel v septembri 2003 v Nemecku, vo Veľkej Británii, V USA, v Kanade a v Austrálii, v roku 2004 tiež anglický preklad knihy Dračí jazdec. Celkový náklad jej kníh prekročil v r. 2005 niečo nad 10 miliónov kusov. Jej knihy boli postupne prekladané do 30-tich jazykov. Podľa TIME magazínu patrí v roku 2005 medzi 100 najvplyvnejších osobností sveta.

Mnohí kritici ju nazvali nemeckou J.K. Rowlingovou. Jej knihy boli preložené do mnohých jazykov. Po vydaní v anglickom jazyku sa viaceré jej knihy dostali i na popredné miesta zoznamov knižných bestsellerov v New Yorku.

Viaceré Funkeovej knihy boli sfilmované americkou spoločnosťou Warner Brothers.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

  • Pán zlodejov
  • Dračí jazdec
  • Atramentový svet - trilógia

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]