Cyklistika

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cyklisti v dánskej Kodani

Cyklistika je jazda na bicykli s rekreačným, športovým, turistickým alebo dopravným zameraním. Osoby, ktoré jazdia na bicykli sú cyklisti. Cyklistika vznikla po skonštruovaní bicykla v 19. storočí. Dnes je na Zemi asi miliarda bicyklov, ktoré sú ekologickým a v niektorých oblastiach dôležitým druhom dopravy.

Športová cyklistika sa delí na dve odvetvia:

  • Rýchlostná cyklistika zahŕňa: cestnú, dráhovú, BMX, cyklokros, gravel, horskú cyklistiku a cykloturistiku.
  • Technické disciplíny: sálová cyklistika, cyklotrial a BMX Freestyle.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý bicykel podobajúci sa tomu dnešnému nakreslil vynálezca a maliar Leonardo da Vinci (1492). Jeho bicykel však nebol nikdy vyrobený. V roku 1800 vyrobil ruský nevoľník Artamov železný bicykel s pedálmi na prednom kolese. Tento samohyb mal však k dnešnému bicyklu dosť ďaleko. Hromadnú výrobu bicyklov začal až nemecký barón Karl Friedrich Drais, ktorý je nazývaný praotcom bicykla.

Prvé organizované cyklistické preteky sa konali 31. mája 1868 v Paríži, v parku St. Cloude na vzdialenosť 1 200 m. O rok neskôr sa vo Veľkej Británii konali prvé medzimestské preteky na trase Londýn - Bristol. Nešlo však o cestné preteky, pretože v tom čase ešte bicykel nebol v Británii oficiálne uznaný ako cestný dopravný prostriedok. Skutočné prvé cestné preteky sa uskutočnili v tom istom roku vo Francúzsku (17. november 1869) na trati medzi Parížom a mestom Rouen, pričom dĺžka pretekov bola 126 km. Pretekov sa zúčastnilo 198 pretekárov.

V súčasnosti udávajú tempo a smer vývoja bicyklov dve veľké firmy - firma Campagnolo, vyrábajúca komponenty pre cestné bicykle a firma Shimano, jeden z najväčších výrobcov komponentov pre horské bicykle.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Cyklistika