Džabal at-Tajr (vrch)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Džabal at-Tajr
(جبل الطير)
stratovulkán
Štát Jemen Jemen
Nadmorská výška 244 m n. m.
Súradnice 15°33′S 41°49′V / 15,550°S 41,817°V / 15.550; 41.817
Posledná erupcia 2008
Poloha vulkánu na mape Jemenu
Poloha vulkánu na mape Jemenu
Wikimedia Commons: Jabal al-Tair Island
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Džabal at-Tajr (arab. جبل الطير - Džabal at-Tajr – vtáčí vrch; prepis podľa miestnej výslovnosti: Džebel el-Tejr) je názov vulkanického vrcholu na rovnomennom ostrove (Džazíra Džabal at-Tajr - جزيرة جبل الطير) pod správou Jemenu. Nachádza sa v Červenom mori, asi 115 km východne od pobrežia Jemenu, 150 km západne od pobrežia Eritrey a 80 km juhozápadne od Farisianských ostrovov. Priemer ostrova je asi 3 km, najvyšší bod je 244 m nad hladinou mora. Na ostrove sa od roku 1996 nachádza menšia vojenská základňa jemenskej armády. Ostrov nemá žiaden prírodný zdroj vody a okrem vojakov nie je trvalo obývaný (s výnimkou sezónneho pobytu rybárov).

Celý ostrov je vulkanického pôvodu, základňa prevažne bazaltového stratovulkánu sa nachádza asi 1 200 m pod hladinou mora. Je to najsevernejšie položený vulkán v Červenom mori. Do konca septembra 2007 bol považovaný za vyhasnutý, posledná erupcia sa odohrala pred 124 rokmi.

Geologická stavba[upraviť | upraviť zdroj]

Sopka je pomerne mladá – holocénna, mladé bazaltové lávové prúdy typu pahoehoe sú sústredené okolo krátera Džebel Duchan a radiálne sa rozširujúcich trhlín krátera. Pyroklastické troskové kužele sa nachádzajú pozdĺž severozápadného a južného pobrežia ostrova. V 18. a 19. storočí bolo zaznamenaných niekoľko explozívnych erupcií.

Erupcia v roku 2007[upraviť | upraviť zdroj]

30. septembra 2007 sa sopka po sérii troch menších zemetrasení znovu prebudila k životu. Pri pátraní po nezvestných vojakoch zo zakladne na ostrove bola jemenskou pobrežnou strážou požiadaná o pomoc kanadská fregata Toronto. Fregata bola súčasťou flotily NATO, ktorá sa práve prechádzala Suezským prieplavom. Podľa prvých správ bol celý ostrov pokrytý rozliatou lávou.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Ostrov bol známy už od staroveku (pod menom Saiban), keď bol dôležitým navigačným bodom lodných trás v Červenom mori. Neskôr prešiel pod kontrolu Osmanskej ríše a v roku 1915 bol okupovaný britskou armádou. Na ostrove bol Francúzskom vybudovaný maják (ešte pred britskou okupáciou), po obsadení prešla koncesia na správu majáka pod Britániu a nakoniec na Jemen.

Na ostrov si robila nárok aj Etiópia, po získaní nezávislosti Eritrey prebehol v roku 1995 krátky trojdňový vojenský konflikt. V roku 1996 bola na ostrove vybudovaná menšia základňa jemenských ozbrojených síl a dve pozorovateľne.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]