Daniela Tarinová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Daniela Tarinová
slovenská maliarka, ilustrátorka
Narodenie7. júl 1961 (62 rokov)
Bratislava, Slovensko

Daniela Tarinová (* 7. júl 1961, Bratislava) je slovenská maliarka a ilustrátorka.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Bratislave v roku 1961. Od roku 1976 do roku 1980 študovala na Umelecko-priemyselnej škole v Bratislave propagačnú grafiku. Potom od roku 1982 pokračovala v štúdiu u profesora Albína Brunovského, odbor ilustračná grafika až do roku 1986.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Svoje obrazy ladí romanticky až rozprávkovo, typicky v dvoch-troch farebných tónoch. Dramatický kontrast stretnutia svetla s tmou, zvláštne presvitanie svetiel a záhadná atmosféra obrazov, je docielená vlastnou technikou práce a farebných kombinácií.

Výtvarnou tvorbou vyjadruje svoj obdiv k stvoreniu. Poukazuje na krásu zdanlivo obyčajných vecí, ktoré sú okolo nás, často používa motív ženy doplnený štylizovaným až abstraktným kvetom. V portrétoch vidí možnosť vyjadriť tie krajšie ľudské vlastnosti a city. Diela neprezentuje formou výstav. Sú tvorené pre priamy predaj v Dielach na Slovensku a na objednávky. Jej obrazy sa nachádzajú v súkromných zbierkach v Austrálii, v Japonsku, v Ázii, v Kanade, v Amerike, v Európe.

Úspechy[upraviť | upraviť zdroj]

Už počas štúdia ilustrovala poviedky našich aj zahraničných autorov uverejňovaných v časopise Slovenka. Je laureátkou súťažnej výstavy Vysokých škôl výtvarných umení v Prahe, v roku 1985 obdržala cenu za grafiku: „Svadobná cesta“ (mezotinta); je autorkou výtvarného obalu pre zborník: "Európska gitarová hudba", ktorý vydalo vydavateľstvo Opus, Bratislava, 1990.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]