Preskočiť na obsah

Danjaq

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Danjaq
Založená1962
ZakladateľAlbert R. Broccoli, Harry Saltzman
SídloSanta Monica, Spojené kráľovstvo
VedenieMichael G. Wilson, Barbara Broccoli
Priemyselfilmový
ProdukciaJames Bond (filmy)
Dcérske spoločnostiEon Productions

Danjaq, LLC je holdingová spoločnosť podľa amerického práva (predtým Danjaq SA, podľa švajčiarskeho práva), ktorá vlastní autorské práva a ochranných prvkov postáv spojených s Jamesoom Bondom. Spravuje ho rodina Alberta R. Broccoliho, pôvodného producenta série. Danjaq je materskou spoločnosťou EON Productions, produkčnej spoločnosti pre oficiálne bondovky.[1]

Danjaq SA založili v roku 1962 producenti Albert R. Broccoli, Harry Saltzman a ich manželky Dana Broccoli a Jacqueline Saltzman. Názov tejto spoločnosti je zložený zo začiatku krstných ženských mien.[2] Spoločnosť je vo vlastníctve oboch párov a sídli vo Švajčiarsku z výhodných daňových dôvodov.

Od 2. apríla 1962, je Danjaq prepojený s United Artists kvôli produkcii a distribúcii filmov o Jamesovi Bondovi.

V roku 1975, po finančných ťažkostiach, sa Harry Saltzman rozhodol predať svoje akcie United Artists. Spoločnosť ich odmieta odkúpiť pod tlakom Alberta R. Broccoliho, ktorý si potom myslí, že Saltzman príde a ponúkne mu ich. Ale Saltzman začal diskutovať s Columbia Pictures, United Artists ignorovali Broccoliho objednávky a kúpili Saltzmanove akcie 17. december 1975 za sumu 36 miliónov dolárov.

V roku 1986 rodina Broccoli opäť získala úplnú kontrolu nad spoločnosťou kúpou akcií United Artists. Po smrti Alberta R. Broccoliho v roku 1996 pokračovali vo vedení rodinní príslušníci Michael G. Wilson, Barbara Broccoli.

V roku 1988 sa Danjaq SA presťahovala do Kalifornie a stala sa Danjaq, LLC.[3]

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. AboutEON/Danjaq [online]. EON Productions, [cit. 2024-07-21]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. LOVE, From Sweden with. In Memoriam of Cubby Broccoli's wife Dana Broccoli 1922-2004 [online]. jamesbond007.se, [cit. 2024-07-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Danjaq Llc, a Delaware Limited Liability Company; Metro-goldwyn-mayer, Inc., a Delaware Corporation; United Artists Corporation, a Delaware Corporation; United Artists Pictures Inc., a Delaware Corporation; Seventeen Leasing Corporation, a Delaware Corporation; Eighteen Leasing Corporation, a Delaware Corporation; Mgm/ua Communications Co., Plaintiffs-appellees, v. Sony Corporation, a Japanese Corporation; Sony Pictures Entertainment, Inc., a Delaware Corporation; Columbia Pictures Television, Inc., a Delaware Corporation; John Calley, an Individual, Defendants,andkevin O'donovan Mcclory; Spectre Associates, Inc., an Entity of Unknown Capacity, Defendants-appellants, 263 F.3d 942 (9th Cir. 2001) [online]. Justia Law, [cit. 2024-07-21]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy

[upraviť | upraviť zdroj]