Delta Cephei

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Delta Cephei (v strede)
Svetelná krivka hviezdy Delta Cephei

Delta Cephei (δ Cep / δ Cephei) je známa premenná hviezda v súhvezdí Cefeus. Je prototypom premenných hviezd s názvom cefeidy. Jej jasnosť sa mení od 3,6 do 4,3 magnitúd a mení sa aj jej spektrálny typ od F5 do G3. Jej perióda je 5,36634 dní, pričom zjasnenie prebieha rýchlejšie ako návrat do minima.

Priemer tejto hviezdy je 33-krát väčší ako priemer Slnka, ale jej hmotnosť je len 9-násobok slnečnej hmotnosti. Svietivosť delta Cephei je v porovnaní so svietivosťou Slnka priemerne 500-násobná. Tento nadobor bol jednou z prvých objavených premenných hviezd. Zmeny jej jasnosti a farby sú spôsobené pulzovaním vonkajších vrstiev hviezdy, preto ju radíme medzi pulzujúce premenné. Pri maximálnej jasnosti svieti hviezda viac dobiela ako pri minimálnej. V blízkosti delta Cephei rozoznáme už s použitím malého ďalekohľadu vo vzdialenosti 41″ hviezdičku nápadne modravej farby s jasnosťou 7,5 mag.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • PLAUCHOVÁ, Jana. Súhvezdia od Andromedy po Žirafu. Redakcia Eduard Koči; ilustrácie Peter Zimnikoval; Beata Zimnikovalová, Michal Mojžiš, Tibor Krátky. prvé vyd. Hurbanovo : Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo, 2023. 592 s. ISBN 978-80-89998-357. Kapitola Cefeus, s. 56 – 57.