Den

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Den

Obdobie panovania
1. dynastia
okolo 2939 – 2892 (±50) pred Kr.
(Schneider: 2830 – 2810)

Horovo meno

G5
d
n

(Hor) Den (d[w]n) – Hor roztvárajúci krídla

Den alebo Udimu alebo Usafais bol egyptský faraón 1. dynastie. Vládol približne v rokoch 2939 – 2892. Je prvý faraón, pri ktorom poznáme meno obidvoch paní.

Vláda[upraviť | upraviť zdroj]

Den sa stal nástupcom kráľa Wadžiho. O jeho vláde máme pomerne dobré správy, z jeho doby sa totiž zachovali prvé súvislejšie nápisy a texty, ktoré nás o ňom informujú. Dozvedáme sa z nich o dôležitých náboženských slávnostiach, o jubileu pri príležitosti tridsiatich rokov vlády kráľa či napr. o lovu hrochov, ktorého sa kráľ zúčastnil. Podľa nich tiež hneď v druhom roku svojej vlády uskutočnil doslovne „prvý úder na východ“. Pravdepodobne sa vtedy vydal na polostrov Sinaj, kde porazil miestnych kočovníkov. Vo štvrtom roku pre zmenu uskutočnil sčítanie ľudu v krajine, v desiatom zničil Verku, mesto zbraní, ktoré dodnes nebolo identifikované.

Kráľova hrobka[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa zvyku kráľov 1. dynastie si aj Den dal postaviť dve hrobky. Symbolická hrobka sa nachádzala v Abyde. Dnes je z nej však iba jama s rozmermi 14x8 metrov, pôvodne však mala strop z dreva a bola obložená žulou. Jeho hrobka v Sakkáre nie je bezpečne identifikovaná.


Den
Vladárske tituly
Predchodca
Wadži
Egyptský faraón
2939/2830 pred Kr.2892/2810 pred Kr.
Nástupca
Adžib