Design factory

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 48° 08′ 38″ s.š., 17° 07′ 38″ v.d.

Sýpka Jarovce
foto Ľubomír Dait
design factory Sýpka Jarovce

design factory je kultúrno - kreatívne centrum v obnovených industriálnych priestoroch v Sýpke v Jarovciach - Bratislave, slúžiace ako miesto pre koncerty, predstavenia a iné udalosti, ale aj ako kancelárske priestory. Priestory vznikli úpravou bývalej sýpky a aj po rekonštrukcii zachovávajú genia loci danej lokality. Je to v poradí druhý domov design factory.

Priemyselnú atmosféru pôvodnej budovy design factory oživila v roku 2005 v budove na Bottovej v Bratislave trojica architektov Martin Paško, Zoran Michalčák a Zuzana Zacharová v budove na Bottovej ulici so zámerom vytvoriť novú tvorivú základňu pre podporu a rozvoj dizajnu a architektúry nadčasových hodnôt. Pri rekonštrukcii sa architekti snažili zachovať typické črty industriálnej budovy, ako sú veľké členené okná, pôvodné konštrukcie a potrubia, veľké kovové schodisko a detaily, ktoré dodávajú priestoru priemyselnú atmosféru.

Zameranie[upraviť | upraviť zdroj]

design factory sa programovo orientuje najmä na projekty prezentujúce súčasnú architektúru, dizajn a umenie. Za týmto účelom organizuje výstavy, semináre, workshopy. Medzi pravidelné podujatia patria aj hudobné projekty – festival komornej hudby Konvergencie či pôvodný formát E.ON Jazz Night. design factory ponúka svoje priestory na prenájom tak na komerčné ako i nekomerčné účely. Vystupuje ako priestorový partner mnohých zaujímavých projektov, ktoré zvyšujú kultúrne povedomie človeka a spoločnosti. Chce zároveň slúžiť ako sprostredkovateľ komunikácie medzi podnikateľským sektorom a kultúrnym dianím.

Nominácie Design factory[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]