Devon Aokiová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Devon Aokiová
v roku 2008
Celé menoDevon Edwenna Aoki
Narodenie 10. august 1982 (41 rokov)
New York, New York, USA
Povolaniemodelka, herečka
Roky pôsobenia1997 – súčasnosť
ManželJames Bailey (od 2011)
Deti4
RodičiaHiroaki Aoki, Pamela Hilberger

Devon Aokiová (* 10. august 1982, New York, New York, USA) je americká modelka a herečka japonského pôvodu.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Aokiová sa narodila v roku 1982 v New Yorku a vyrastala v Malibu v Kalifornii.

Jej otec bol bývalý wrestler a reštauračný magnát reštaurácie Benihana, Hiroaki Aoki a jej matka je Pamela Hilburger, návrhárka šperkov. Jej otec bol Japonec a jej matka má nemecký a anglický pôvod. S modelingom začala ako 13-ročná, v tom istom roku ju krstná mama zoznámila s Kate Moss. Má staršiu sestru a mladšieho brata, ako aj štyroch nevlastných súrodencov.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Modeling[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1997 predstavovala šaty pre rôzne značky vrátane Balenciaga, Comme des Garçons a Chanel. V roku 1998, nahradila tvár Naomi Campbell pre značku Versace. Objavila sa aj v rôznych reklamných kampaniach pre Chanel, Yves Saint Laurent, Kenzo, Hugo Boss, L'Oreal, Lancome a Tiffany & Co. Objavila sa aj na titulných stranách mnohých medzinárodných módnych časopisov.

V roku 2017 sa objavila v reklamných kampaniach pre "Sephora x Moschino" a Hugo Boss. O rok neskôr, Aokiová predstavovala rovnomennú značku Jeremyho Scotta. V septembri 2019 sa objavila vo vydaní Harper's Bazaar „Bazaar Icons 2019“, nafotil ju Mario Sorrenti.

Models.com ju považuje za ikonu v módnom priemysle. V roku 2017 Dominic Cadogan z Dazed nazval Aokiovp „kultovou modelkou“ a „jednu z najznámejších alternatívnych tvárí 90. rokov“. V apríli 2019 ju Marie Claire zaradila medzi 15 supermodeliek roku 2000, ktoré zmenili tvár módy. Časopis I-D ju nazval „jednou z mála tvárí, ktoré definovali prelom tisícročí“.

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Ako herečka sa objavila vo filmoch ako Rýchlo a zbesilo 2, Agentky D.E.B.S., Sin City, DOA: Na život a na smrť, či Kronika mutantov.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Devon Aokiová je vydatá za Jamesa Baileyho a majú jedného syna a tri dcéry. V roku 2009 odišla z filmového herectva na plný úväzok, aby sa mohla sústrediť na materské povinnosti. Jej dcéra Alessandra sa objavila v reklamnej kampani Guess Kids na jar 2018. Modelka a speváčka a skladateľka Yumi Nu je Aokiovej neter.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Devon Aoki na anglickej Wikipédii.