Diabolské novely

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Diabolské novely
Les Diaboliques

Autor Jules Amédée Barbey d’Aurevilly
Pôvodný jazyk francúzština
Krajina vydania Slovensko
Nakladateľstvo originálneho vydania Garnier-Flammarion Paríž
Dátum 1. vydania originálu 1967
Literárny smer Romantizmus
Literárny žáner zbierka noviel
Slovenské vydania knihy

Diabolské novely (franc. „Les Diaboliques“) je zbierka šiestich noviel francúzskeho spisovateľa Julesa Amédée Barbey d’Aurevillyho. Slovenský preklad Tamary Zemkovej bol publikovaný v roku 1982 podľa originálu z roku 1967 z vydavateľstva „Garnier-Flammarion“.

Kniha obsahuje tieto novely:

  • Karmazínová záclona, v ktorej je rozprávačom kapitán de Brassart, čo sa kedysi zaplietol do ľúbostného dobrodružstva s dcérou domácich. Mal u nich prenajatú izbu, na okne ktorej visela karmazínová záclona. Počas cestovania v dostavníku rozpráva svojmu spoločníkovi, ako v tej izbe počas milostnej noci zomrela jeho milenka Albertina priamo v jeho náručí. Novielka s nešťastným príbehom a tajomným a nejasným koncom zostáva bez pointy. Čitateľ si môže sám domýšľať zatajený koniec.
  • Najkrajšia láska Dona Juana - Šľachtic Jules-Amédée Hector de Ravila de Ravilès z rodu Dona Juana rozpráva príbeh v kruhu dvanástich dám, svojich bývalých mileniek. Scénou je večera podávaná v budoári. Krátky príbeh o tom, ako sa jedno nevinné mladučké dievča domnievalo, že otehotnelo vďaka sedeniu v kresle Dona Juana, sa utápa v košatých opisoch pocitov, miesta deja a rôznych bočných poznámkach, čo je typické pre celú sériu Diabolských noviel.
  • Šťastie v zločine
  • Rub kariet jednej partie whistu - Príbeh z prostredia malomestskej šľachty. Po úmrtí matky a dcéry nájdu telo dieťaťa pochované v žardiniére ich salóna. Zápletka zostáva nevyjasnená, príbehu chýba pointa. Je úlohou čitateľa kompletizovať tento detektívny príbeh. Whistové karty nehrajú žiadnu podstatnú úlohu, išlo o spoločenské kartové večierky, kde sa zoznámil hazardný hráč s predpokladanými milenkami.
  • Na večeri ateistov - Príbeh z prostredia malomesta v období Reštaurácie. Hlavná postava rytier de Mesnilgrand je zatrpknutý skalný ateista, ktorý okolo seba sústreďuje všetkých neznabohov, sklamaných dôstojníkov rozpustenej Napoleonovej armády, ženatých kňazov, lekárov a bývalých mníchov, ktorých pravidelne hostí vo svojom dome. Naturalistické rozprávanie o srdci dieťaťa, ktoré ateista odniesol do kostola.
  • Ženská pomsta je kratší príbeh, skôr novielka, o vznešenej španielskej doni, ktorá sa začala mstiť za smrť svojho milenca jeho katovi, svojmu manželovi. V príbehu sa uplatňuje veľká dávka španielskej patetičnosti.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Diabolské novely, Jules Barbey d’Aurevilly, Slovenský spisovateľ, Bratislava,1982, preklad Tamara Zemková, edícia SPKK,1. vydanie, strán 259