Diskusia:Alabaster

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

@Pelex: Nie je lepšie dať alabaster ako samostaný článok? A druhá otázka: skutočne je to synonymum pre ónyxový mramor? Lebo pozerám to v onyxový mramor. In: Encyklopedický slovník geologických věd 2, N – Ž. Vyd. 1. Praha: Academia, 1983. s. 88. a ten nič také nepíše (prvý diel nemám k dispozícii). Je to určite aj v slovenskej terminológii tak? (alabaster. In: ČINČURA, Juraj, ed. Encyklopédia Zeme. 1. vyd. Bratislava: Obzor, 1983. s. 47. to nespomína) Vasiľ (diskusia) 21:31, 5. január 2016 (UTC)[odpovedať]

Niektoré zdroje (napr. Kearey, 2001; Kozlovskyj et al., 1984) odkazujú heslo alabaster rovno na sadrovec; tak som to urobil aj ja (Činčurovu encyklopédiu som včera nemal po ruke). Veľa zdrojov, ktoré som si vtedy prezeral to zjednodušilo rovnakým spôsobom a aj preto, že samostatný článok alabaster neexistuje. Je len vec diskusie, či ponecháme v rozlišovačke odkaz na sadrovec, alebo dáme: "..., pozri alabaster (sadrovec)" alebo niečo podobné v zmysle samostatného hesla.
Zdroj uvedený v článku (McGraw-Hill Dictionary..., 2003) upozorňuje na to, že sa za alabaster považujú aj iné materiály, ktoré alabastrom (sadrovcom) nie sú, konkrétne ónyxový mramor (ktorý však nie je mramor ale travertín). Vzhľadom na to, že na podobné upozorňuje aj anglická wikipédia, nechal som to tak. Podľa môjho úsudku sa použitie termínu alabaster pre onyxové mramoty týka hlavne technickej praxe, zrejme hlavne v anglosaských krajinách, preto ho v českej ani slovenskej literatúre nepoznáme.
Je zaujímavé, že ruský geologický slovník (Paffengoľc et al. 1973) za alabaster považuje iba teplotne upravený sadrovec. A stotožňovanie masívneho sadrovca s alabastrom menovite považuje za chybu.
Literatúra
  • Kearey, P., 2001, Dictionary of Geology. Penguin Books Ltd., London, 311 s.
  • Kozlovskyj, Je. A. a kolektív, 1984, Gornaja enciklopedia. Tom 1. aa lava - geosistema. Sovietskaja Enciklopedia, Moskva,
  • McGraw-Hill Dictionary of Geology and Mineralogy. 2nd Ed. McGraw-Hill, New York, 2003, s. 8
  • Paffengolc, K. N. a kolektív, 1973, Geologičeskij slovar. Tom 1 A-M, Nedra, Moskva s. 31
--Pelex (diskusia) 19:54, 6. január 2016 (UTC)[odpovedať]