Diskusia:Edmund Viliam Téry

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

1. Z maďarskej verzie som sa dočítal prečo odišiel zo Slovenska. Prosím o kontrolu správnosti môjho prekladu, ktor7 som skombinoval s púvodným textom (pre nezhody s miestnymi funkcionármi) : Az 1883-84. évi himlőjárvány idején nyújtott rendkívüli önfeláldozó teljesítményének elismeréseképpen 100 Ft jutalmat nyert a bányaigazgatóságtól. Azonban anyagi körülményeinek kedvezőtlensége miatt arra kényszerült, hogy máshol próbáljon meg boldogulni. 1884. február 23-án visszaköltözött Budapestre, ahol a közegészségügyi igazgatásban helyezkedett el, mint tanácsos.

V rokoch 1883-84 ako uznanie za mimoriadny obetavý výkon v čase epidémie pravých kiahní, mu bola prisľúbená odmena 100 miliónov forintov od banského riaditeľstva, avšak pre nezhody s miestnymi funkcionármi a vzhľadom na svoju finančnú situáciu sa rozhodol inak a vrátil sa do Budapešti 23. februára 1884.

2. zdroj ŠÚBA, HKG č. spisu 263 je príliš socialisticko krásopisný: "Svojou nezištnou prácou a sociálnym cítením sa stal obľúbencom baníckej chudoby, ktorej položenie verejne a ostro pranieroval. Pomáhal kde mohol a keď nestačili lekárske prostriedky, odhaľoval za pomoci tlače (najmä v Orvosi Hetilap - Maďarský medicínsky časopis, 1883) biedu robotníckych rodín v kraji pod Sitnom, sociálne príčiny ich chorôb, no aj mieru zavinenia panujúceho spoločenského poriadku.

Nahradil by som to celé len "V Orvosi Hetilap - Maďarský medicínsky časopis, 1883 opísal chudobu robotníckych rodín v kraji pod Sitnom, sociálne a spoločenské príčiny ich chorôb." ale nie som si istý..Starekolena (diskusia) 18:50, 20. november 2018 (UTC)[odpovedať]