Diskusia:Francúzsky právny systém v období Francúzskej revolúcie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

V názve článku je francúzska revolúcia s malým "f", v texte už v veľkým. Vzhľadom nato, že text popisuje právny systém konkrétnej revolúcie, musí sa písať s veľkým "F". Úprava nutná. --Of (diskusia) 09:33, 9. júl 2012 (UTC)[odpovedať]

Odporúčaný článok
uprav
Code civil z roku 1804
Code civil z roku 1804

Francúzsky právny systém v období Francúzskej revolúcie (17891815) predstavujú právne normy, právne inštitúty a právne odvetvia spojené a usporiadané podľa pravidiel do systému. Vychádza z kontinentálneho právneho systému a tvorí ho právo písané a výlučné, ktoré je výsledkom zákonodarnej činnosti orgánov štátu na to určených.

Aby sa francúzsky právny systém definoval a odlíšil od ostatných subsystémov kontinentálneho právneho systému, bola potrebná revolúcia, pretože v nej sa spojila snaha ľudu vymaniť sa spod nadvlády feudalizmu s myšlienkami osvietenskej filozofie. Tieto faktory ovplyvnili francúzsky právny systém, ktorého vývoj v rámci novoveku vyvrcholil práve v rokoch 17891815. Preto možno právny systém v období Francúzskej revolúcie 17891815 charakterizovať ako právny systém revolučný, meniaci a vyvíjajúci sa, ktorý sa menil v závislosti od sociálnej, ekonomickej, mocenskej a poľnohospodárskej situácie v krajine.


Čítať viac...