Diskusia:Vatikán

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Uprázdnený stolec[upraviť zdroj]

Snáď som uprázdnený stolec vyjadril dostatočne zrozumiteľne a v súlade s wikipravidlami.

--eurobasi (diskusia) 19:46, 28. február 2013 (UTC)[odpovedať]

Autorské práva[upraviť zdroj]

Čo poviete - nie je porušením autorského práva to, keď som umiestnil nasledujúci text (odtiaľto: [1]). Neskopíroval som to, voľne som to prepísal, preložil, niekde trošku pomenil vety. Viac zmeniť to už neviem a chcem uviesť všetky potrebné informácie. Pokiaľ by ste uznali za vhodné, upravte alebo vymažte.

Originál (česky): První římští biskupové neměli prakticky žádnou světskou moc ani rozsáhlejší vlastnictví. Prvním majetkem papeže byl Lateránský palác, darovaný císařem Konstantinem I. Základy světské moci papežů vybudoval především Řehoř I. Veliký (590 − 604), který se všemožně staral o zlepšení situace katolické církve i Římanů, decimovaných válkami, hladomorem i nemocemi. Fakticky tak zastupoval panovníky skomírající Byzantské říše. Zásadní význam pro dějiny církevního státu měla tzv. Pipinova donace z roku 755, kdy Pipin III. daroval Štěpánu II. Řím, Ravennu a Pentapolis. Tato oblast tvořila hlavní oporu světské papežské moci a po dlouhá staletí, až do roku1870, zůstávala pod svrchovanou vládou papežů.

Moja verzia: Prví rímski kresťanskí biskupi prakticky nemali žiaden majetok ani svetskú moc. Prvým majetkom pápeža bol Lateránský palác, ktorý daroval cisár Konštantín I. Základy pápežskej svetskej moci položil predovšetkým sv. Gregor I. Veľký (590 − 604), ktorý sa staral o zlepšenie situácie katolíckej cirkvi a aj Rimanov, ktorí boli sužovaný vojnami, hladom, nemocami. De facto teda zastupoval panovníkov Byzantskej ríše.

Pre históriu cirkevného štátu bola významná aj takzvaná Pipinova donácia z roku 755. Pipin III. daroval Štefanovi II. Rím, Ravennu a Pentapolis. Táto oblasť tvorila hlavnú oporu svetskej pápežskej moci. Po niekoľko storočí (až do roku 1870, zostala pod zvrchovanou mocou pápežou.
--MDsmajlik (diskusia; príspevky) 17:44, 6. apríl 2016 (UTC)[odpovedať]

Podľa mňa je to viac-menej OK, len trošku gramatiku prosím – hneď v prvých troch slovách tri chyby :D --TomášP 17:47, 6. apríl 2016 (UTC)[odpovedať]
Juj, prepáč, pri preklade som si nevšimol :). Peko a ja sme to už opravili. Ale hlavne že sú OK autorské práva. :) --MDsmajlik (diskusia; príspevky) 19:18, 6. apríl 2016 (UTC)[odpovedať]

Znak Vatikánu[upraviť zdroj]

Neviem prečo je v článku o Vatikáne zobrazená iba časť znaku konkrétne kľúče. V článku o znaku Vatikánu je štátny znak Vatikánu zobrazený ako červený štít na ktorom sú kľúče. (pridávam obrázok pravého znaku)

Štátny znak Vatikánu

Dr. Ivan Kučera (diskusia) 15:14, 19. január 2017 (UTC)[odpovedať]