Diskusia:Zoznam prezidentov Slovenska

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Slovensko sa nehlási ku kontinute so Slovenským štátom rokov 1939-1945,takže uvádzať Jozefa Tisu ako prezidenta nie je veľmi správne.

Z historického hľadiska samostaný štát síce existoval, ale po vypuknutí vojny väčšina štátov opäť začala uznávať československú exilovú vládu v Londýne ako jedinú právoplatnú zástupkyňu ľudu ČSR s prezidentom Benešom na čele.

A ak je to stránka o prezidentoch, tak tu nemajú čo hľadať zastupujúci prezidenti. Ústava SR totiž nič také ako zastupujúci prezident nepozná!

V článku 105 sa priamo píše:

(1) Ak nie je prezident zvolený alebo ak sa funkcia prezidenta uvoľní a ešte nie je zvolený nový prezident, alebo ak bol zvolený nový prezident, ale ešte nezložil sľub, alebo ak prezident nemôže svoju funkciu vykonávať pre závažné dôvody, oprávnenia prezidenta podľa čl. 102 ods. 1 písm. a), b), c), n) a o) prechádzajú na vládu Slovenskej republiky. Vláda môže v tom čase poveriť svojho predsedu vykonávaním niektorých právomocí prezidenta. Na predsedu vlády prechádza v tom čase hlavné velenie ozbrojených síl. Oprávnenia prezidenta podľa čl. 102 ods. 1 písm. d), g), h), l), m), s) a t) prechádzajú v tom čase na predsedu Národnej rady Slovenskej republiky.

Takže vláda či jej predseda len vykonáva niektré právomoci prezidenta, no žiadny titul zastupujúci prezident nemá.--Kristo 09:43, 17 Nov 2004 (UTC)

Kedze mam pokazeny pocitac, odpoviem neskor, ale dobre sa na ten clanok pozri, nic z toho co tu tvrdis ten clanok neobsahuje ... Bronto 14:21, 17 Nov 2004 (UTC)

1. Pripajam sa k nazoru, ze kontinuita tych statov nie je tvrdenim clanku. (aj ked tiez som vahal nad tymi moznymi interpretaciami a myslim, ze by bolo dobre ich explicitne vylucit nejakou formulaciou v clanku!)

2. Domnievam sa, ze Kristo ma pravdu v otazkach uradujucich prezidentov! Teda myslim, ze mozu/maju byt azda aj na tejto stranke, ale pod ciarou so spomenutim, ze vykonavali pravomoci prezidenta... Tak je to myslim korektne i informacne uplne.

Obe pripomienky asi zapracujem pokial tak Bronto nespravis, ale nechcem Ti zasahovat do clanku a bol by som ovela radsej, keby si to urobil Ty! (a ani zial nemam v poslednej dobe vela casu...) :)

Liso 22:26, 17 Nov 2004 (UTC)

Beriem,že namiesto zastupujúci som mal uviesť úradujúci, tak ako to je v článku. No to nič nemení na tom, že naša Ústava nič také nepozná. Pozná len poverenie na vykonávanie prezidentských právomocí, keď ich nemôže vykonávať prezident (viď SR Ústavu). Takže páni Dzurinda, Migaš či Mečiar tam vôbec nemajú byť uvedený alebo, ako navrhuje Liso, treba ich uviesť pod čiaru.

Čo sa týka kontinuity medzi SR cez vojnu a dnes, ak je to odkaz z článku o Slovensku, istú kontinuitu to vyvolať môže, keďže prezidenti ČSR tam uvedení nie sú, hoci sme nástupníckou krajinou ČSR, s fašistickou republikou rokov 39-45 sa však oficiálne nespájame a napriek tomu tam je uvedený Tiso. To som mal na mysli a podľa mňa to nie je správne, treba tam uviesť aspoň vetu o nekontuite medzi týmito dvoma Slovenskými republikami.--Kristo 15:18, 21 Nov 2004 (UTC)

Apropo, prezidenti ČSR by mali byť uvedení na tejto stránke, keďže SR je spolu s Českou republikou nástupnickou krajinou ČSR a teda jej prezidenti boli aj našimi prezidentmi. Ale beriem, že to je už vec pohľadu na našu históriu. Na rozdiel od mnohých iných však aj ČSR pokladám za náš štát, neboli sme predsa žiadnou českou dŕžavou. :o)--Kristo 15:24, 21 Nov 2004 (UTC)

(1) Úradujúci prezident je skrátený výraz pre osobu vykonávajúcu prezidentské právomoci. Nejde o nijaký právnický výraz. Ide o to, aby každý našiel, kto a kedy tie právomoci vykonával. (2) Tento zoznam má za cieľ, tak ako to v encyklopédiách býva, aby každý rýchlo a prehľadne našiel, čo hľadá - opäť nejde v prvom rade o právnickú príručku kto čo ako kedy hodnotil a uznával alebo neuznával. Slovo Slovensko navyše neznamená len "Slovenská republika", ale aj jednoducho geografické označenie krajiny obývanej prevažne Slovákmi (a to najneskôr od 15. storočia.) Z posledných štandardných príručiek si môžte napríklad otvoriť Lexikón slovenských dejín (príručka pre školy) alebo Kroniku Slovenska (príručka najplepšími slovenskými historikmi) alebo českú Státy a jejich představitelé (je aj na internete) a všade nájdete prvú aj druhú SR pokope. (Mimochodom ak pôjdeme do právnických absurdít, tak napríklad CSR neuznávala myslim az do roku 1934 existenciu ZSSR - myslíte ze v encyklopédiách sa písalo, ze ZSSR neexistuje? A takýchto príkladov sú stovky.) (3) Urobím príslušné zmeny. Bronto 17:10, 21 Nov 2004 (UTC)

Súhlasím s tým,že táto encyklopédia by nemala byť písaná len právnickou ,,hantírkou", ale práve v Tebou spomenutom Lexikóne slovenských dejín sú uvedení všetci prezidenti od Masaryka, Beneša, Máchu, Tisu (čert ho ber:o) ), a všetkých socialistických prezidentov ČSR až po dnes. Ale bez úradujúcich.--Kristo 21:46, 22 Nov 2004 (UTC)

V súvislosti s úradujúcimi som tie knihy samozrejme nespomínal...Tí úradujúci sú len na jednej vynikajúcej stránke na internete a teraz aj vo wikipédii :)...Bronto 21:51, 22 Nov 2004 (UTC)

Úprava prezidentov v tabuľke je lepšia, jednoduchšia a prehľadnejšia. Ale nehodí sa mi tam stĺpec politická strana/hnutie, pretože prezident je jednak nadstrannícky, niektorí šli do volieb s podpismi ako občianski kandidáti a môže sa stať, že prezidentom bude človek, ktorý nikdy v nijakej strane nebol, alebo že vystriedal viacero strán. Ja by som tam radšej dal počet hlasov, ktoré dostal spolu s %. Čo myslíte?LacoB 10:56, 4. december 2008 (UTC)[odpovedať]

  • Ano, prezident by mal byt nadstranicky, no realita na Slovensku je bohuzial ina - a to sa tieto problemy s dodrziavanim nadstranickosti tiahnu uz od vzniku SR. V tej kolonke ide skor o to, aka strana/hnutie ho na prezidenta nominovalo.-- Jonesy • 11:23, 4. december 2008 (UTC)[odpovedať]

Rozdelenie[upraviť zdroj]

Nesúhlasím s navrhovaním rozdelením. Článok v súčasnej podobe mi príde lepšie riešenie. Vasiľ (diskusia) 21. 10. 2016, 13:31 (UTC)

Nedeliť. --Vegetator (diskusia) 21. 10. 2016, 13:34 (UTC)

Nedeliť. -- Andreios (diskusia) 12:28, 11. november 2016 (UTC)[odpovedať]