Diskusia s redaktorom:Peko/Archív 2006

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Obrázky[upraviť zdroj]

Ahoj, ak pridávaš obrázky, musíš im pridať pôvodný zdroj a uviesť licenciu, pod ktorou je obrázok uvoľnený. Viac informácii je na Pomoc:Obrázok. Ak tieto informácie chýbajú, tak bude musieť byť obrázok zmazaný. Najlepšie je používať (a nahrávať) obrázky priamo z/do Commons (úložisko pre všetky Wikipédie). Obrázky z Commons je možné priamo používať vo všetkých Wikipédiách. --Maros 20:02, 22 marec 2006 (UTC)

Pripomínam, že ten zdroj neuvádzaš, niektoré obrázky sú označené na zmazanie. Keď nahrávaš z en:, nenahrávaj sem, ale priamo na Commons. Aj tak to tam nakoniec pôjde. Si upozornený aj na stránke Nahranie súboru, tak prosím čítaj pozorne.

helix84 14:06, 28 marec 2006 (UTC)

Kategórie[upraviť zdroj]

Ahoj Peko, chcem ti len dať tip, ako zaraďovať články do kategórií: Nemá význam zaradiť článok do dvoch kategórií, z ktorých jedna je dcérou tej druhej, lebo do vyššej potom aj tak logicky patrí. Príklad: Článok Litosféra si zaradil do kategórií Geológia, Geofyzika, Platňová tektonika… ale Platňová tektonika sama o sebe už je podkategóriou (dcérou) kategórií Geológia aj Geofyzika, takže už tam článok netreba zaradiť. Myslíš, že som sa vykoktal dosť zrozumiteľne? :) --AtonX 12:03, 4 apríl 2006 (UTC)

  • Ozaj, a články pomenovávame v jednotnom čísle (kvôli linkom), takže link [[Seizmické vlny]] skôr či neskôr bude treba premenovať na Seizmická vlna, Seizmické vlnenie alebo niečo podobné. --AtonX 12:07, 4 apríl 2006 (UTC)

No ono to začal Atomique v platňovej tektonike, on tam pridal všetky tie kategórie (20. 3. 2006 o 15:13, môžeš si to pozrieť v histórii stránky). Nie že by som sa chcel vyhovárať na niekoho iného, ale ja som jednoducho nemal ani potuchy o nejakých kategóriách, tak som to zobral ako úpravu od vyššej inštancie. Tak som to po ňom jednoducho zopakoval aj v ďalších čláknoch. Pokiaľ je to nežiadúce (resp. nie celkom kóšer), tak to zmením. Ale, ak ťa môžem poprosiť, prekategorizujem si to sám, OK? Peko

  • Čo som videl, to som prekategorizoval, dúfam, že mi nič neuniklo. Ešte to over pliz. Ono s tými kategóriami to je vždy trošku komplikované - ide hlavne o to, aby vytvárali logický strom metainformácií o wikičlánkoch. --AtonX 12:38, 4 apríl 2006 (UTC)

Diskontinuita[upraviť zdroj]

Ahoj, dík za tvoje pekné články! Chcel som sa spýtať jednu vec: V článkoch Mohorovičićova diskontinuita a Gutenbergova diskontinuita sa udáva hustota v rôznych jednotkách (g.cm−3 a kg.dm−3). nedalo by sa to zjednotiť? --AtonX 09:43, 6 apríl 2006 (UTC)

  • No v podstate je to jedno, ci je to v kg/dm3, alebo v g/cm3, cisla su tie iste. Ale ak je to problem , tak to prehodim. Redaktor:Peko
    • No nie že problém, ale aby to niekoho nemiatlo... :) --AtonX 11:01, 6 apríl 2006 (UTC)

Problém so zdrojom obrázka Obrázok:Earthquake waves.jpg[upraviť zdroj]

Warning sign
Tento obrázok môže byť zmazaný.

Vďaka za nahranie obrázka Obrázok:Earthquake waves.jpg. Avšak tento môže byť čoskoro zmazaný, ak nedokážeme zistiť držiteľa autorských práv a stav autorských práv. Kvôli dodržiavaniu autorského zákona sme veľmi obozretní pri prijímaní obrázkov do Wikipédie.

Držiteľom autorských práv je zvyčajne tvorca, zamestnávateľ tvorcu alebo osoba, ktorej boli tieto práva udelené. Informácia o tom, za akých podmienok môžeme používať dielo je uvedená v licencii. Typ licencie označujeme pridaním šablóny licencie. Zodpovedajúcu šablónu nájdite v zozname Wikipédia:Šablóny/Licencie a vložte ju na opisnú stránku obrázka takto: {{NázovŠablóny}}.

Prosím, označte informácie o autorských právach (kto je autorom a licenciu) aj na všetkých ostatných obrázkoch, ktoré ste nahrali alebo nahráte. Pamätajte, že administrátori môžu zmazať obrázky bez tejto dôležitej informácie. Zoznam najdôležitejších zásad, ktoré je treba pri nahrávaní obrázkov dodržať je v článku Pomoc:Obrázok. Ak máte nejaké otázky, kontaktujte mňa alebo niektorého z tu uvedených redaktorov. Vďaka.

Kategórie[upraviť zdroj]

Zváž ešte svoju rekategorizáciu. Všade totiž používame kategórie typu Jazerá v ..., Vrchy v ..., Obce v ..., Mestá v ... atď. Adrian@diskprís 14:27, 25 máj 2006 (UTC)

  • Hej, ale potom sa dostaneme k zaujímavým situáciám (dúfam, že je to spisovne).

Napr. sopky vo Francúzsku: - až na pár kopčekov vo Francúzskom stredohorí sú všetky francúzske sopky na iných svetadieloch (zámorské územia) a potom to vyzerá dosť čudne. Poviem, že sopka vo Francúzsku a ona je vskutočnosti niekde v Indickom, alebo Tichom oceáne.

Predložka v/vo evokuje, že daný objekt sa nachádza v krajine, ale tu to tak nie je. Podobne je to aj s inými krajinami (najmä európske). --peko 14:35, 25 máj 2006 (UTC)

Všetko závisí od toho ako chápeš územie štátu, či aj z pridruženými územiami, ostrovami alebo len strikne pevninské územie. Adrian@diskprís 19:03, 25 máj 2006 (UTC)
  • Ahoj, povymazaval som vsetky tie sopecne kategorie, ktore si mi uviedol v zozname. Atomique 18:59, 25 máj 2006 (UTC)

Ubinas sopti[upraviť zdroj]

Snad Ta to zaujima en:Ubinas Liso@diskprís 21:07, 1 jún 2006 (UTC)

Portál:Vedy o Zemi[upraviť zdroj]

Ahoj... :) Ten portal vyzera super a asi ho zacnem blizsie studovat, lebo v tejto oblasti som nie velmi zbehla. Iba som ta chcela poprosit ci by si sa mohol trosku pohrat s farbami v casti "Geologická časová škála", lebo je miestami necitatelna (napr. "Eoarchaikum" som si musela oznacit aby som to vedela precitat...). Dakujem, ja ti do toho nechcem kafrat. ;) jankaka 08:49, 4 október 2006 (UTC)

  • Tie farby sú zámerne tak, aby sa zhodovali s definovanými farbami chronostratigrafickej tabuľky a tie sú predpísané Komisiou pre geologickú mapu Zeme. Tak sa s nimi nedá hýbať, ale pokiaľ budú články dorobené, tak viditeľnosť zlepší. --peko 08:55, 4 október 2006 (UTC)

hmmm.... tak ty to mas vykoumane :) Ok. Tak potom vela stastia pri ich vytvarani (bohuzial nemozem pomoct - nemam o tom ani paaaru). jankaka 08:58, 4 október 2006 (UTC)

  • Možno v niečom inom. Aj tak sa teším, si prvý človek, od ktorého mám odozvu na portál (okrem Wizzarda, ktorý vytvoril kostru portálu). --peko 09:06, 4 október 2006 (UTC)

Sevas, poslal by si mi pls na môj mail na redaktorskej stránke číslo na teba? Pre istotu :D dik --Wizzard 13:24, 20. október 2006 (UTC)[odpovedať]

Ahoj, nie je Geologický cyklus a Eón (geológia) to isté? helix84 12:24, 23. október 2006 (UTC)[odpovedať]

  • Mám taký dojem, že nie, nakoľko geologický eón je určitá „jednotka času“ (to je možno najbližšší, aj keď nie celkom správny termín, pretože jednotlivé eóny netrvali rovnako dlho) a geologický cyklus je zjednodušene vznik a zánik oceánu (opis určitého procesu). Hranice eónov sú skôr odvodené od výskytu (resp. ich vyhynutia) organizmov v určitom období, kdežto geologický cyklus je vymedzený procesmi otovrenia riftového systému a subdukcie. --peko 12:48, 23. október 2006 (UTC)[odpovedať]

Ahoj, urobil som vektorovu verziu podla tvojho obrazka. Mozes ju samozrejme vylepsovat. Mozem ju dat nahradit v clankoch? Ak ano, napis na Redaktor:Wizzo-Bot/Práca. helix84 13:58, 31. október 2006 (UTC)[odpovedať]

berýlium ...[upraviť zdroj]

Halo, chceš mi povedať že anglická a nemecká periodická tabuľka je zlá ????Peter439 22:27, 26. december 2006 (UTC) ,,[odpovedať]

Neviem ako nemecká a anglická periodická tabuľka, ale Gažo a kol. - Všeobecná a anorganická chémia tvrdí, že nepatria medzi kovy alk. zemín. A ak sa bližšie pozrieš na ich vlastnosti, tak na to prídeš aj sám. Be a Mg tvoria skôr kovalentné väzby, príp. ich oxidy majú amf. vlastnosti - sú známe aj komplexné berýlnatany a horečnatany. Takže, pokiaľ ti je známe niečo o chem. vlastnostiach kovov alk. zemín, tieto dva sú svojími reakciami úplne odlišné od tohto radu. --peko 22:39, 26. december 2006 (UTC)[odpovedať]
Pozri Diskusia:Kovy alkalických zemín, máš tam citáciu (ja som sa takýto nejaký chyták myslím tiež učil na prijímačky na medicínu, ale nie som si istý). Druhá vec je, či ten Gažo a kol. nezavádzajú nejaké nové kritériá a delenia, skutočne všetky wikipédie, ktorým rozumiem, zahŕňajú medzi KAZ aj Be a Mg. Mz 23:06, 26. december 2006 (UTC)[odpovedať]
Nie vždy by som sa držal toho, že to čo je na wiki, je smerodajné. Uvediem aj novšiu lit.: Plesch G., Tatiersky J.: Systematická anorganická chémia, Bratislava, 2004, Omega Info. A to, že majú trochu odlišné vlastnosti, je práve tým kritériom, pre ktoré nie sú zaradené v kovoch alaklických zemín (aby som bol presnejší, je to hlavne odlišný spôsob väzby týchto dvoch prvkov - nemám to z vlastnej hlavy - viď vyššie). Neviem, kto tvoril nemeckú, českú, anglickú tabuľku, príp. ich wiki verzie, ale slovenské kovy alkalických zemín sú len štyri: Ca, Sr, Ba, Ra. --peko 23:12, 26. december 2006 (UTC)[odpovedať]
Peko má pravdu, už na strednej škole sa učí, že berýlium nepatrí medzi kovy alk. zemín. Dubaj 23:18, 26. december 2006 (UTC)[odpovedať]