Divoká Orlice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Divoká Orlice v Klášterci nad Orlicí

Divoká Orlice je rieka vo východných Čechách. Je jednou z dvoch zdrojníc rieky Orlice, meria 99,3 km, odvodňuje územie s plochou 806,5 km² a v mieste sútoku s Tichou Orlicou dosahuje priemerný prietok 11,5 m³/s.

Rieka pramení na území Poľska, na poľskej strane Orlických hôr v oblasti vrchovísk Czarne bagno a Topielisko v nadmorskej výške približne 800 m n. m. južne od kúpeľného mesta Duszniki-Zdrój. Na územie Česka vstupuje v nadmorskej výške 695 m n. m. v mieste sútoku s pravostranným Černým potokom, severne od obce Trčkov. Najprv vytvára štátnu hranicu s Poľskom v dĺžke cca 30 km, pričom tečie juhovýchodným smerom až k obci Nová Ves, kde sa oblúkom stáča a prechodne pokračuje severojužným smerom. Ďalej vytvára oblúk vypnutý na východ, pri osade Čihák opúšťa štátnu hranicu, preteká prelomovým územím tzv. Zemskej brány a napája vodnú nádrž Pastviny. Pri obci Nekoř sa prudko ohýba na severozápad, následne na západ, pričom výraznejšie meandruje a za obcou Záchlumí sa prerezáva hlbokým zalesneným údolím cez hornatý terén. Tu vytvára niekoľko zaklesnutých meandrov, na najväčšom sa vypína hrad Litice (tzv. Litický oblouk). Následne vytvára ďalší výrazný oblúk smerujúci na juh, míňa hrad Potštejn na pravom brehu a od obce Záměl už tečie viac-menej západným smerom. Na dolnom toku sa výraznejšie vlní, má charakter podhorského toku so zachovanými brehovými porastmi v polokultúrnej krajine a pri obci Albrechtice nad Orlicí sa v nadmorskej výške 247 m n. m. spája s vodami Tichej Orlice.

Významnými prítokmi sú Brodec zľava a Černý potok, Rokytenka, Zdobnice, Bělá, Olešnický potok sprava.

Divoká Orlice preteká cez Bartošovice v Orlických horách, Klášterec nad Orlicí, Nekoř, Žamberk, Potštejn, Záměl, Doudleby nad Orlicí, Kostelec nad Orlicí.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]