Dobsonov ďalekohľad

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Komerčne vyrobený 10″ Dobson
4,5″ LightBridge Mini Dobson

Dobsonov ďalekohľad (skrátene Dobson) je Newtonov ďalekohľad namontovaný na „debničkovej“ azimutálnej montáži. Spopularizoval ho John Dobson v roku 1965. Dobsonovej „debničkovej“ montáži sa pripisuje zväčšenie veľkosti ďalekohľadov dostupných amatérskym astronómom.[1] Dobsonove ďalekohľady sa vyznačujú zjednodušenou mechanickou konštrukciou, ktorú je možné ľahko vyrobiť z dostupných komponentov a vytvoriť veľký, prenosný a lacný ďalekohľad. Dizajn je optimalizovaný na pozorovanie slabých objektov hlbokého vesmíru, ako sú hmloviny a galaxie. Tento typ pozorovania vyžaduje veľký priemer objektívu s relatívne krátkou ohniskovou vzdialenosťou a prenosnosť na menej svetelne znečistené miesta.[2][3]

Dizajn[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tenké zrkadlo: Namiesto drahých polotovarov zrkadiel Pyrex so štandardnými pomermi hrúbok 1 : 6[2] (1 cm hrúbky na každých 6 cm v priemere), takže sa nebudú ohýbať a prevísať pod svojou vlastnou hmotnosťou, Dobson použil zrkadlá vyrobené s pomerom hrúbky 1 : 16.[2]
  • Konštrukcia tubusu: Dobson nahradil tradičný ďalekohľadový tubus z hliníku alebo sklenených vlákien hrubým papierovým tubusom používaným v stavebníctve na odlievanie betónových stĺpov.
  • Štvorcový „zrkadlový box“: Dobson použil preglejku pre základňu tubusu a kryt zrkadla. To poskytlo pevný plochý povrch na pripevnenie podpory zrkadiel, ktoré používal, a uľahčilo sa pripevňovanie výškových ložísk.
  • Jednoduchá azimutálna montáž: Dobson použil základnú dosku na ktorej je umiestnená otočná debnička s polkruhovými priehlbinami vyrezanými v hornej časti pre výškové ložiská. Všetky časti sú vyrobené z preglejky a iných bežných materiálov. Na pohyb v azimute a výške použil Dobson kombináciu teflónových blokov.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Largest Amateur Telescopes [online]. www.bbastrodesigns.com, [cit. 2019-10-09]. Dostupné online.
  2. a b c [s.l.] : [s.n.]. Dostupné online.
  3. [s.l.] : [s.n.]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]