Dolph Lundgren

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dolph Lundgren
Celé menoHans Lundgren
Narodenie 3. november 1957 (66 rokov)
Švédsko Spånga, Štokholm, Švédsko
Povolanieherec, režisér, bojový športovec
Roky pôsobenia1985 – súčasnosť
ManželkaAnnette Qviberg (od roku 1994)
Deti2 dcéry
Oficiálna webstránkawww.dolphlundgren.com

Dolph Lundgren (vlastným menom Hans Lundgren; * 3. novembra 1957, Štokholm, Švédsko) je švédsky herec a režisér.

Má troch súrodencov. Vyštudoval prírodné vedy v Štokholme. Štúdium ukončil v roku 1982 zložením záverečnej skúšky. Má akademické skúšky z matematiky, fyziky a chémie. Dohovorí sa po anglicky, nemecky, švédsky, francúzsky a japonsky. Jeho IQ je 160.[chýba zdroj]

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Dolph Lundgren v roku 1990

Už v časoch svojho štúdia sa venoval Kjoku-šin Karate. Bol kapitánom švédskeho národného tímu a stal sa majstrom Európy v r. 1980 a 1981. Popri Kjoku-šin Karate sa venoval aj šermu, boxu, taekwondu, džudu a godžu-rju. Než sa stal filmovou hviezdou, pracoval ako manekýn pre športové oblečenie. Pred kamerou sa po prvýkrát objavil v roku 1984 v bondovke Vyhliadka na vraždu. Išlo len o malú rolu agenta KGB. Prvú veľkú, aj keď zápornú rolu ponúkol Dolphovi Sylvester Stallone vo filme Rocky 4. Zahral si tu ruského bitkára Ivana Draga. Jeho manželku stvárnila Brigitte Nielsen, v tej dobe manželka Sylvestera Stallona. O dva roky neskôr, v roku 1987 natočil akčnú snímku Red Scorpion a sci-fi Vládci vesmíru. O rok neskôr prišiel na rad ďalší komiksový hrdina, policajt Frank Castle vo filme Pomstiteľ.

Nasledovali snímky ako Temný anjel, Kamufláž, Zúčtovanie v Malom Tokiu, Johnny Mnemonic alebo Univerzálny vojak. Pôvodne sa s ním počítalo ako s hlavným predstaviteľom do seriálu Hercules. Rolu však odmietol a tým dopomohol k úspechu vtedy ešte celkom neznámemu Kevinovi Sorbovi.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]