Drobná záhradná stavba

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Drobná záhradná stavba je záhradná stavba, ktorá ma doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu a nemôže ovplyvniť životné prostredie. Na postavenie drobných stavieb netreba stavebné povolenie, stačí ak ich stavebník ohlási na príslušnom stavebnom odbore. Patria sem prízemné stavby (nepresahujú 25 m2 a hĺbku 3 m), oplotenie, prípojky na verejné siete a rozvody.

Garáž[upraviť | upraviť zdroj]

Môže byť voľne stojaca, pristavená alebo súčasť domu. Jednou z možností je prístrešok na parkovanie. Podľa materiálu môžu byť murované, montované a kombinované. Základné požiadavky sú okná, dvere, osvetlenie, strop - zastrešenie, steny, vonkajšie omietky, garážová bránka (zhrňovacia, sklápacia, zvinovacia, posuvná) a podlahy odolné voči požiaru.

Altánok[upraviť | upraviť zdroj]

Altánok je samostatná konštrukcia, zastrešená a rôzneho tvaru pôdorysu s jedným vstupným otvorom. Býva vybavený nábytkom a niekedy aj osvetlením. Podľa materiálu môže byť murovaný, drevený a kovový.

Prístrešok[upraviť | upraviť zdroj]

Slúži na dodatočné parkovacie miesto pred garážou. Je to otvorená konštrukcia, ktorá môže byť doplnená jednou alebo dvoma záveternými stenami. Konštrukciu tvoria nosné stĺpy spojené priečnymi stenami.

Pergola[upraviť | upraviť zdroj]

Pergola je samostatne stojaca ľahká stavba, ktorá slúži na zatienenie miesta, chodníka, oddelenie okrasnej a úžitkovej časti záhrady alebo zdôraznenie vstupu do domu. Tvoria ho dva nosné stĺpy, ktoré môžu byť betónové, kamenné, murované, drevené alebo kovové. Veľkosť pergoly je 2,5 až 3 m. Stavba musí byť dostatočne pevná aby uniesla popínavé rastliny. Musí odolávať náporom vetra. Stĺpy sú ukotvené v základe hĺbky 800 – 900 mm, ktorý tvorí základová pätka. Na bokoch môže byť doplnená trelážou.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]