Dumját (mesto)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dumját
Damietta na mape Egypta

Dumját alebo staršie aj Dimját (arab. مدينة دمياط - dumját/(staršie aj) dimját; latinský a historický slovenský názov Damietta; po koptsky Tamiati; po grécky Tamiathis) je prístav v Egypte ležiaci na pobreží Stredozemného mora. Je hlavným mestom rovnomenného guvernorátu Dumját. V samotnom meste žije 71 429 obyvateľov (2005) a v celej aglomerácii viac ako 1 milión obyvateľov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Dumját je veľmi staré. Existovalo už v období staroveku pod menom Tamiat. Jeho význam poklesol v helenistickom období potom, kedy bol vybudovaný nový a väčší prístav na pobreží Stredozemného mora, Alexandria.

Mesto malo veľký význam v 12. a 13. storočí v období križiackych výprav. V roku 1169 tu pristálo loďstvo Jeruzalemského kráľovstva podporované byzantským cisárom a následne zaútočilo na tento prístav. Nakoniec ale bolo porazené Saladinom. Počas piatej križiackej výpravy sa verilo, že Damietta je strategickým bodom - kľúčom k Nílu - a jej dobytie umožní obsadiť celý Egypt a z neho sa potom dá ovládnuť celá Palestína a Jeruzalem. V roku 1219 bol prístav obliehaný a dobytý križiakmi. Tí boli ale v roku 1221 porazení pred Káhirou a následne vyhnaní z celého Egypta.

Damietta sa zároveň stala v podstate jediným úspechom križiakov počas siedmej križiackej výpravy, keď ju v roku 1249 so svojim loďstvom napadol a rýchlo obsadil francúzsky kráľ Ľudovít IX. Svätý. Ale čoskoro bol porazený a mesto sa vrátilo do rúk moslimov.

Pre veľký význam pre križiakov počas križiackych výprav Bajbars, mamelucký sultán, rozboril mesto a znovu ho vybudoval so silnejším opevnením pár kilometrov od Nílu. V súčasnosti je Damietta opäť s týmto veľtokom spojená kanálom, to jej vrátilo status významného prístavu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Damietta na českej Wikipédii.