Duran Duran

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Duran Duran

Základné informácie
Pôvod Spojené kráľovstvo Anglicko Birmingham, Anglicko
Žáner(-re) New Romantic
Rock
New Wave
Pôsobenie 1978-súčasnosť
Vydavateľstvá EMI / Capitol Records
Hollywood Records
Epic Records
Webstránka oficiálna stránka
Členovia skupiny
Simon Le Bon
Nick Rhodes
John Taylor
Roger Taylor
Bývalí členovia
Andy Taylor, Sterling Campbell, Warren Cuccurullo, Stephen Duffy, Andy Wickett, Simon Colley, Alan Curtis, Jeff Thomas

Duran Duran je anglická hudobná skupina, ktorá vznikla v roku 1979 v Birminghame. Patrí medzi najpopulárnejšie kapely 80. rokov a podľa charakteristiky, ktorú získala od MTV, znamenala „Druhú inváziu z Anglicka“ v Spojených štátoch. Od roku 1980 sa ich 14 singlov umiestnilo v Top 10 britského singlového rebríčka a 21 ich singlov bolo aj v Billboard Hot 100. Podľa informácií zo Sunday Mercury predala táto kapela viac ako 120 miliónov nosičov. Duran Duran taktiež patrí medzi významných predstaviteľov populárneho hudobného žánru 80. rokov, ktorý bol známy pod názvom novoromantizmus. Skupina získala dvakrát cenu Grammy.

Keď sa objavili, patrili do novoromantizmu spolu s kapelami ako Spandau Ballet, ale neskôr sa tohto označenia zbavili. Kapela spolupracovala s módnymi dizajnérmi, aby si vybudovala výrazný a elegantný výzor, ktorý im priniesol pomenovanie „najkrajší chlapci rocku“. Ich kontroverzné videá obsahovali čiastočnú obnaženosť a dohady o sexualite, ktoré boli v skorých 80. rokoch populárne v televízii MTV (vtedy ešte novospustenej). Duran Duran patrili medzi prvé kapely, ktoré mali videá natočené profesionálnymi režisérmi s 35 mm filmovými kamerami, aké im dodali vybrúsenejší vzhľad. V roku 1984 táto kapela ako jedna z prvých využila kamerové systémy na živých koncertoch.

Kapelu založili Nick Rhodes, John Taylor a Stephen Duffy a neskôr sa k nim pripojil Roger Taylor a po personálnych zmenách aj Andy Taylor a Simon Le Bon. (Medzi Taylorovcami nie sú žiadne vzťahy a Roger Taylor nepatrí do kapely Queen.) Kapela v skutočnosti nikdy neskončila svoju činnosť ani sa nerozpadla, no prešla mnohými zmenami. Od roku 1989 až do roku 2001 bol gitaristom kapely Warren Cuccurullo a od 1989 do 1991 bol bubeníkom kapely Sterling Campbell. Návrat originálneho 5-členného zoskupenia sa začal v roku 2000 a fanúšikovia spolu s hudobnými spoločnosťami boli v očakávaní. V polovici roku 2006 Andy Taylor opustil kapelu a na jeho miesto nastúpil londýnsky gitarista Dom Brown, ktorý odvtedy spolupracuje s kapelou nielen v štúdiu, ale aj na koncertoch.

Členovia skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti skupinu tvoria štyria členovia:

Prednedávnom z kapely odišiel jeden z Taylorovcov (nie sú súrodenci ani rodina), Andy Taylor.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Duran Duran

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]