ESO Hotel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Paranal residencia.jpg

Hotel ESO (European Southern Observatory) v púšti Atacama v Čile od architektonickej kancelárie Auer+Weber je vo svojej podstate pozoruhodným projektom. Pojem hotel nie je úplne presný, pretože budova neslúži verejnosti, ale vedcom a astronómom, ktorí tu pracujú s jedným z najväčších teleskopických ďalekohľadov na svete.

Umiestnenie[upraviť | upraviť zdroj]

ESO Hotel (European Southern Observatory) stojí v Cerro Paranal, Čílskych Andách v púšti Atacama. Toto miesto sa nachádza 120 km južne od najbližšieho mesta, pobrežného sídla Antofagasta, a 12km západne od Tichého Oceánu. Silný vietor, ktorý prúdi od Ánd smerom k Pacifiku, tu dosahuje priemernú rýchlosť 40km/h. Teploty sa tu pohybujú v rozpätí od -10°C v noci v zime až po 25°C cez letný deň. Takisto tu bývajú časté zemetrasenia s magnitúdou až 8,5 stupňa Richterovej stupnice.

Inšpirácia[upraviť | upraviť zdroj]

Architekti hľadali inšpiráciu v podzemí. Ich záchytnými bodmi boli hlavne historické vzory, ako podzemné jaskynné obydlia v Číne a indiánske obydlia v útesoch v Mesa Verde. Tiež študovali sopečné jaskyne, ktoré inšpirovali Ceasara Manriqua pri jeho práci v Lanzarote, ako aj skulptúry od Richarda Serra. Serrove skulptúry boli obzvlášť dôležité pre ich dizajn. Konfrontovali topografiu s geometriou, a rovnakým spôsobom čelili geografickým, topografickým a klimatickým výzvam danej situácie. Začlenili pozitívne aspekty tejto obrovskej krajiny do budovy.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Pri návrhu objektu bol samotný teleskop najväčšou prekážkou. Hlavnou úlohou bolo aby sa nepoškodila citlivá technika teleskopu. Napriek tomu ESO chceli trvalé sídlo pre ich technikov, vedcov a administratívnych pracovníkov, ktoré by nahradilo dočasné kovové kontajnery, v ktorých boli ubytovaní predtým. Chceli aby architekti vytvorili miesto kde si budú môcť pracovníci oddýchnuť a načerpať energiu, bez pretechnizovaného sveta teleskopov a elektronických prístrojov.

Samotná budova je tvaru L a nachádza sa v nej 120 izieb, plaváreň, fitnes centrum, reštaurácia, knižnica a spoločenská miestnosť. Každá hotelová izba má vlastný výhľad na oceán. Srdcom celej budovy je spoločenský priestor s tropickou záhradou vo vnútri 35 metrov širokej transparentnej kopuly.

Konštrukcia je prevažne z betónu, pretože ostatné materiály boli vylúčené či už na základe ekonomických, praktických alebo ochranných dôvodov. A to aj napriek tomu, že vodu pre betón museli dovážať v cisternách. Steny aj stropy ostali odkryté a betón zafarbili načerveno oxidom železnatým aby súhlasil s okolitým prostredím. Takisto oceľ použitá na fasáde a interiéroch bola popráškovaná tak by pripomínala neupravený kov. Vďaka novej inovatívnej technike je objekt kotvený k zemi sklolaminátovými podložkami, ktoré absorbujú každý pohyb, takže stavba odolá aj silnému zemetraseniu.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Philip Jodidio: Architecture Now 4, Taschen, Bonn 2006

Externé zdroje[upraviť | upraviť zdroj]