Edward Prescott

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Edward Christian Prescott
americký ekonóm
Edward Prescott
Narodenie26. december 1940
Glens Falls, New York, USA
Úmrtie6. november 2022 (81 rokov)
Alma materSwarthmore College
Case Western Reserve University
Carnegie Mellon University
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Edward Prescott
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny

Edward Christian Prescott (* 26. december 1940, Glens Falls, New York, USA – † 6. november 2022)[1][2] bol americký ekonóm.

V roku 2004 získal Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela spolu s Finnom E. Kydlandom „za ich príspevok do oblasti dynamickej makroekonómie: v teórii časovej nekonzistencie hospodárskych politík a v teórii hospodárskych cyklov“. Tento výskum bol realizovaný v čase, keď Kydland a Prescott pracovali v Graduate School of Industrial Administration (teraz Tepper School of Business) na Carnegie Mellon University.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Profesijné začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Prescott sa narodil Matilde Helwig Prescottovej a Williamovi Clyde Prescottovi v Glens Falls, New York. V roku 1962 získal bakalársky titul v matematike na Swarthmore College. Neskôr, v roku 1963, získal inžiniersky titul na Case Western Reserve University a v roku 1967 mu bol udelený PhD. titul na Carnegie Mellon University.

Akademické pôsobenie[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1966 do roku 1971 Prescott učil na University of Pennsylvania. Neskôr sa vrátil do Carnegie Mellon, kde pôsobil až do roku 1980, keď sa presunul na University of Minnesota, kde učil až do roku 2003. V roku 1978 bol hosťujúcim profesorom na University of Chicago, kde bol vymenovaný za profesora výskumu Fordovej nadácie. Nasledujúci rok navštívil Northwestern University, kde zostal až do roku 1982.[3][4] Od roku 2003 učí na Arizona State University. V roku 2004 viedol ekonomickú katedru Maxwell a Mary Pellish na University of California v Santa Barbare.[5] V roku 2006 bol hosťujúcim profesorom Shinsei banky na New York University.

V súčasnosti pracuje ako ekonóm vo Federal Reserve Bank v Minneapolise a pôsobí ako profesor na W.P. Carey School of Business pri Štátnej univerzite Arizona. Je významným predstaviteľom v oblasti makroekonómie, hlavne teórie hospodárskych cyklov a všeobecnej rovnováhy.

Príspevok k ekonómii[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločne s Finnom Kydlandom rozpracovali novú klasickú teóriu reálneho hospodárskeho cyklu. V ďalšej svojej práci demonštrovali existenciu spoločenských nákladov v oblasti hospodárskej politiky vlády, v ktorej vedľajší dôsledok je postulát o existencii Philipsovej krivky je neplatný.

V jeho publikácii „Pravidlá namiesto prísľubov: nekonzistentnosť optimálnych plánov“, vydanej v roku 1977 so spoluautorom Finnom E. Kydlandom, odôvodnil prečo absencia vynútiteľných pravidiel, čo je všeobecne prijímaný predpoklad, vedie k Pareto neefektívnym alokáciam zdrojov v ekonomike i keď napĺňajú definíciu Nashovej optimálnosti. Zamerali sa na politickú ekonómiu, presnejšie oblasť fiškálnej a monetárnej politiky. Autori demonštrujú, že ak sa abstrahuje od predpokladu vynútiteľnosti prísľubov vládnych politík, spoločnosť nevyužíva zdroje efektívne v Paretovom zmysle, teda existujú spoločenské náklady vďaka nemožnosti vynútenia prísľubu od fiškálnej/monetárnej autority. Dodatočný výskum preukázal, že v prípade U.S. ekonómie sú spoločenské náklady v prípade fiškálnej politiky o jeden rád vyššie ako v prípade monetárnej politiky. Prekvapivo, dopad ich výskumu mal vplyv iba na formovanie spoločenského rámca monetárnych inštitúcií a nie fiškálnych inštitúcií.

S Rajnishom Mehrom poukázal na inkonzistentnosť medzi teóriou a empirickým výskumom v oblasti rizikovej prémie akcií v referenčnom porovnaní s výnosmi z dlhopisov. Tento výskum je dodnes aktívny v oblasti výskumu agregátneho rizika finančných trhov a správania investorov v ekonómii.

Je takisto známy vďaka jeho práci o Hodrick-Prescott filtri, ktorý sa využíva pri výskume reálneho hospodárskeho cyklu.

Politická činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Edward Prescott je jeden zo „100 ekonómov“ (v skutočnosti 90-tich, keďže ďalší ekonómovia podpísali vyhlásenie dodatočne až po jeho zverejnení v rámci McCainovej kampane), ktorý počas amerických prezidentských volieb v roku 2008 podpísal vyhlásenie, ktoré kritizovalo navrhovaný ekonomický plán demokratického kandidáta Baracka Obamu.[6] Ten totiž presadzoval znižovanie daní, ktoré mali presahovať už tie uzákonené počas administratívy George W. Busha a obzvlášť obhajoval zrušenie zdaňovania kapitálových príjmov.

V januári 2009 adresoval Prescott spolu s viac ako 250-timi ekonómami a univerzitnými profesormi otvorený list prezidentovi Barackovi Obamovi proti schváleniu Zákona o ozdravení americkej ekonomiky a nových investíciách.[7] List bol sponzorovaný myšlienkovým trustom Cato Institute a bol publikovaný v tlači vrátane novín New York Times a Arizona Republic.[8]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Edward C. Prescott : Facts [online]. nobelprize.org, [cit. 2022-11-07]. Dostupné online.
  2. OHANIAN, Lee. So terribly sad that we lost Ed Prescott (Econ Nobel '04) today after a long battle with cancer [online]. twitter.com, 2022-11-06, [cit. 2022-11-07]. Dostupné online.
  3. http://nobelprize.org/economics/laureates/2004/prescott-autobio.html
  4. http://wpcarey.asu.edu/directory/stafffaculty.cfm?cobid=2147709
  5. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2009-08-13]. Dostupné online. Archivované 2010-10-15 z originálu.
  6. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2009-08-13]. Dostupné online. Archivované 2010-03-06 z originálu.
  7. http://www.cato.org/special/stimulus09/cato_stimulus.pdf
  8. http://www.investors.com/editorial/IBDArticles.asp?artsec=5&issue=20090128

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Edward C. Prescott na anglickej Wikipédii.