Električková doprava vo Ľvove

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tatra KT4SU v centre Ľvova

Oblastné ukrajinské mesto Ľvov prevádzkuje vlastnú električkovú sieť. Celkom je na nej cestujúcim k dispozícii okolo 220 vozňov na 75 km tratí.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé električkové linky boli otvorené už 5. mája roku 1880 (vtedy to bola Konka). V roku 1906 sa jej prevádzky ujalo mesto a o dva ďalšie roky neskôr implementovalo jeho elektrifikáciu. Vykúpená bola tiež aj trať spoločnosti Siemens & Halske, tá bola v prevádzke od roku 1894. Kým v roku 1896 predstavovala dĺžka siete púhych 8,3 km, v roku 1909 to bolo už 25 km. Tiež počet prepravených cestujúcich rýchlo rástol; roka 1899 to bolo už 5 miliónov prepravených ľudí za rok. Postupujúcej elektrifikácie a výstavba nových tratí v prvom desaťročí 20. storočia nakoniec viedla k zvýšeniu počtu cestujúcich v roku 1907 na 12 miliónov.

Od roku 1922 je tiež zavedená pravostranná premávka. Po druhej svetovej vojne mesto obsadila Červená armáda a bolo pripojené k Sovietskemu zväzu; električková sieť bola následne síce vďaka rozvoju trolejbusov mierne zredukovaná, väčšina prevádzky však zostala zachovaná; v 70. rokoch boli ale zo siete odstránené niektoré trate v centre mesta. S cieľom zvýšiť cestovnú rýchlosť bolo časom zrušených aj mnoho zastávok.

Vozňový park[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti sú v prevádzke vozidlá typov Tatra T4 (prevažuje) a Tatra KT4 (iba na jednej linke), ktoré bývajú spriahnuté do súprav. Ako služobné sa používajú niekedy aj staré vozne ešte z čias Rakúska-Uhorska; jedna električka staršia ako 100 rokov slúžila počas Múzejného dňa v prevádzke s cestujúcimi.

Rozchod koľají činí vo ľvovskej sieti 1 000 mm (je to jedna z mála úzkorozchodných električkových prevádzok na území bývalého ZSSR), väčšina tratí je však vo veľmi zlom stave vzhľadom na nedostatok financií. Podobne sú na tom aj vozne.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tramvajová doprava ve Lvově na českej Wikipédii.