Elvira de Hidalgo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Elvira de Hidalgo
španielska koloratúrna sopranistka
španielska koloratúrna sopranistka
Rod. menoElvira Juana Rodríguez Roglán[1]
Narodenie28. december 1891
Valderrobres, Španielsko
Úmrtie21. december 1980 (88 rokov)
Miláno, Taliansko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Elvira de Hidalgo

Elvira de Hidalgo (* 28. december 1891, Valderrobres, Španielsko – † 21. január 1980, Miláno, Taliansko) bola španielska koloratúrna sopranistka a pedagogička. Jej najznámejšou žiačkou je Maria Callasová.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Debutovala ako 16-ročná v Teatro di San Carlo v Neapole ako Rosina v Baribierovi zo Sevilly, ktorá sa stala jej najznámejšou úlohou. Následne získala trvalé angažmá v Paríži. Spievala po celom svete, napr. aj v Monte Carlu, Prahe, Káhire, Buenos Aires, Londýne, Chicagu či Kanade.

Kariéru učiteľky začala v roku 1933, a na aténskom Konzervatóriu učila medzi inými aj Mariu Callasovú. Tá o nej neskôr napísala:

Tejto preslávenej španielskej umelkyni, ktorú si verejnosť aj pravidelní návštevníci z La Scaly určite pamätajú ako nezabudnuteľnú a skvelú Rosinu a ako úžasnú predstaviteľku ďalších významných úloh, venujem moje vďačné srdce, ktoré som jej dlžná za všetku prípravu a moju umeleckú tvorbu ako herečka a hudobníčka. Tejto vyvolenej žene, ktorá, okrem toho že mi odovzdala neoceniteľné skúsenosti, mi dala aj celé jej srdce.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Callas, As They Saw Her, by David Allan Lowe, The Ungar Publishing Company, 1986. ISBN 0-8044-5636-4
  • The Concise Oxford Dictionary of Opera, by John Warrack & Ewan West, Oxford University Press, 1996. ISBN 0-19-280028-0

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Elvira de Hidalgo na anglickej Wikipédii.