Endokrinne podmienená obezita

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Endokrinne podmienená obezita je tučnota, ktorej príčinou je prevažne porucha alebo poruchy funkcie žliaz s vnútornou sekréciou. Najčastejšie ide o ochorenie štítnej žľazy – hypotyreózu, ochorenie nadobličiek – Cushingov syndróm alebo Cushingovu chorobu a ochorenie hypofýzy. Obezita sa spája aj so zníženou funkciou vaječníkov alebo semenníkov.

V skutočnosti je príčina obezity, hlavne extrémnej – morbídnej obezity, ktorá má BMI nad 40 – len veľmi zriedka zapríčinená poruchami spomínaných žliaz s vnútornou sekréciou. Najčastejšie sa v populácii vyskytuje exogénna obezita, na ktorej sa podieľa v najpodstatnejšej miere nadmerný prísun stravy bohatej na živočíšne tuky, oligosacharidy a jednoduché cukry (sacharóza, fruktóza, glukóza) obsiahnuté v cukre, sladkostiach a v niektorých druhoch ovocia (napríklad jahody, maliny a hrozno). Nepomer medzi prísunom a výdajom energie má potom za následok priberanie na hmotnosti. Uplatňujú sa tu aj viaceré genetické predispozície, ktoré však nie sú až také rozhodujúce pri narastajúcom počte obéznych v populácii.

Poruchy funkcie žliaz s vnútornou sekréciou sa uplatňujú ako bezprostredná príčina priberania na hmotnosti len u malého percenta obéznych ľudí a takmer nikdy nie sú príčinou morbídnej obezity.

Znížená porucha funkcie štítnej žľazy nebýva sprevádzaná obezitou, ale môže spôsobiť nepatrný nárast hmotnosti (málokedy viac ako 5 kg) a to len v prípade, že porucha funkcie štítnej žľazy je veľmi pokročilá. Oveľa častejšie sú v popredí tejto choroby iné príznaky: opuchy viečok, neskôr opuchy predkolení, suchosť kože, progredujúca únava, zmeny nálady, sklon k depresiám, ospalosť.

Porucha nadobličiek – zvýšená tvorba kortizolu môže byť sprevádzaná neúmerným priberaním na hmotnosti, ale sú prítomné i ďalšie sprievodné príznaky, ktoré sú pre toto ochorenie ďaleko príznačnejšie: atrofia koreňového svalstva, čiže svalstva v oblasti ramien a stehien a naopak hromadenie tuku vo viscerálnej (brušnej) oblasti. Veľmi často bývajú na bruchu ale aj v oblasti ramien a stehien strie, ktoré sú nápadne fialovej farby a sú vnorené pod úroveň kože. Sú prítomné kožné podliatiny, ktoré často splývajú na veľkých plochách – nazývajú sa ekchymózy. Okrem toho je hyperkortizolizmus v populácii veľmi zriedkavý.
Okrem týchto príznakov je pri tomto ochorení často prítomná cukrovka alebo porucha glukózovej tolerancie, zvýšené hladiny cholesterolu, triglyceridov ako aj vysoký krvný tlak. Tieto pridružené ochorenia často doprevádzajú práve exogénnu obezitu, ktorá je v populácii nepomerne častejšia. Po niekoľkých rokoch trvania ťažkej obezity sa objavujú tieto sprievodné ochorenia takmer pravidelne a to už aj vo vekovej kategórii 30 – 35 ročných a sú súčasťou prítomnosti metabolického syndrómu, pri ktorom je prítomný hyperinzulinizmus a vznik inzulínovej rezistencie. Postupnou redukciou hmotnosti však hladina inzulínu obvykle poklesne na normálne hodnoty, čo nasvedčuje tomu, že kľúčová je obezita a nie porucha pankreasu, ktorý nadmerne produkuje inzulín.

Ostatné endokrinne podmienené príčiny obezity už možno považovať za raritné.