Epifanio Sierra Conde

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Epifanio de San Miguel
rehoľník a mučeník
rehoľník a mučeník
Biografické údaje
Občianske menoEpifanio Sierra Conde
Narodenie12. máj 1916
San Martín de los Herreros, Španielsko
Úmrtie23. júl 1936 (20 rokov)
Manzanares, Španielsko
Rehoľník
RehoľaKongregácia utrpenia nášho Pána Ježiša Krista
Vstup17. september 1934
Večné sľuby23. október 1935
Svätec
V cirkviKatolícka cirkev
Blahorečenie1. október 1989
Ján Pavol II.
Vatikán
Sviatok24. júl
Odkazy
Spolupracuj na CommonsEpifanio Sierra Conde
(multimediálne súbory na commons)

Epifanio Sierra Conde, rehoľným menom Epifanio de San Miguel[1] (* 12. máj 1916, San Martín de los Herreros, Španielsko – † 23. júl 1936, Manzanares, Španielsko) bol rehoľný brat z Kongregácie utrpenia nášho Pána Ježiša Krista, ktorý bol zabitý počas španielskej občianskej vojny. Blahorečený bol 1. októbra 1989 pápežom Jánom Pavlom II.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Epifanio Sierra Conde sa narodil 12. mája 1916 v San Martín de los Herreros, meste ležiacom na severe provincie Palencia. Dňa 25. mája 1916 bol pokrstený vo farskom kostole svojho rodiska. Detstvo prežil pokojne so svojimi rodičmi a súrodencami.

Epifaniove vzdelanie sa začalo v škole vo svojom rodnom meste. Do mesta prišiel kňaz z Kongregácie utrpenia nášho Pána Ježiša Krista (otec-pasionista zo španielskeho názvu Congregación Pasionista), ktorý hľadal nových adeptov na kňazské a rehoľné povolania. Epifanio vtedy pocítil Božie volanie. Dňa 22. septembra 1929 začal študovať na Vyššej škole svätého Gabriela Františka Passionistu v Zaragoze.

Keď v roku 1931 vyhrali viaceré komunálne voľby republikáni a socialisti, mnohé mestá začali vyhlasovať republiku.[2] Po vytvorení dočasnej demokratickej vlády ušiel španielsky kráľ Alfonz XIII. a bol zvolený prezident Niceto Alcalá Zamora. Tieto politické udalosti prinútili Epifania a ďalších mladých ľudí presťahovať sa späť do rodného mesta, pretože spolu s kňazmi a rehoľnými bratmi z Kongregácie boli v ohrození života.

Počas svojho pobytu v San Martíne cítil Epifanio potrebu stať sa pasionistickým misionárom. Epifanio dostal od svojich rodičov povolenie vrátiť sa do školy v Zaragoze a dokončiť tak tri roky štúdia, ktoré mu zostávali. Obyvatelia mesta sa ho od tohto kroku snažili odradiť z obáv o jeho život.

Vstup do rehole[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 17. septembra 1934 odišiel do Corelly, aby začal noviciát. Pre svoju duchovnú zanietenosť prijal čierny habit pasionistov už o mesiac 21. októbra 1934. Jeho život sa uberal dvoma smermi: modlitbou a štúdiom, no poznačili ho vonkajšie udalosti počas druhej španielskej republiky. O rok neskôr, 23. októbra 1935, zložil rehoľné sľuby a odišiel do Daimiela[1] pokračovať v štúdiu a formácii.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 17. júla 1936 vypukla vojna. V noci z 21. na 22. júla 1936 generálny predstavený kláštora predpokladal, že dôjde k napadnutiu.[2] Keďže o 23:30 ich kláštor obkľúčilo asi 200 ozbrojených mužov hlásiacich sa k Ľudovému frontu, rozhodli sa pre útek.[1] Kongregácia pasionistov sa rozdelila na viaceré skupiny. Cieľom bolo dostať sa do Madridu a neskôr do Zaragozy. Epifania a ďalších neskúsených mladíkov viedol otec Nicéfor od Ježiša a Márie (občianskym menom Vicente Díez Tejerina).[1] Táto skupina nastúpila do vlaku, ktorý ich mal odviezť do Manzanares. Milicionári ich donútili zostúpiť a na poli neďaleko stanice ich 23. júla zavraždili.[1] O život prišlo postupne dvadsaťšesť pasionistických rehoľníkov.[2]

Umiestnenie pozostatkov[upraviť | upraviť zdroj]

O päť rokov neskôr, 23. apríla 1941 boli títo tzv. mučeníci z Daimiel premiestnení do pôvodného kláštora. Relikvie z ich tiel sú umiestnené v krypte. Pozostatky z Epifania Sierra Conde sú v relikviári vo farskom kostole sv. Martina v meste San Martín de los Herreros.[3]

Blahorečenie a uctievanie[upraviť | upraviť zdroj]

Epifania Sierra Conde bol blahorečený spolu s ďalšími spolumučeníkmi pápežom Jánom Pavlom II. dňa 1. októbra 1989[4] na námestí sv. Petra v Ríme.[2] Delegáciu rodiny, priateľov a veriacich viedol Nicolás Castellanos, biskup z Palencie.

Katolícka cirkev si na neho a jeho spoločníkov (tzv. blahoslavených španielskych mučeníkov) spomína 23. júla.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e f 26 Blahoslavení španielski mučeníci – Passionisti (1936) : Životopisy svätých [online]. [Cit. 2023-02-23]. Dostupné online.
  2. a b c d Bl. Niceforo and Companions [online]. web.archive.org, 2007-09-30, [cit. 2023-02-23]. Dostupné online. Archivované 2007-09-30 z originálu.
  3. San Martín de los Herreros | Palencia Turismo [online]. www.palenciaturismo.es, [cit. 2023-02-23]. Dostupné online.
  4. Saints and Blesseds: EN… – ER… [online]. www.gcatholic.org, [cit. 2023-02-23]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Epifanio Sierra Conde na španielskej Wikipédii.