Faraónsky pes

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Faraónsky pes

Krajina pôvodu Malta
FCI kód 5/6/248
Štandardy FCI
Výška cca 50 cm cm (suky)
55–61 cm cm (psy)
Hmotnosť 23–24 kg kg
Zoznam psích plemien
Psí portál

Faraónsky pes (angl. Pharaoh hound) je pes patriaci do 5. skupiny FCI - Špice a primitívne plemená, sekcia Pratyp, plemeno Faraónsky pes, číslo platného štandardu FCI - 248.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Faraónsky pes je považovaný za veľmi staré plemeno. Neexistuje však jednotný názor na jeho pôvod. Prvá domnienka vychádza z predpokladu, že faraónsky pes pochádza z Egypta. V srdci Núbie ležia skalné chrámy Abú Simbel postavené za vlády Ramzesa II. v rokoch 1 290 - 1 224 pred Kr. V týchto chrámoch boli nájdené 3 zobrazenia veľmi podobné dnešnému faraónskemu psovi. Podobné vyobrazenia sa našli aj v hrobke Antefa II. z doby cca 2 300 pred Kristom. Mnoho stredozemných plemien pochádza z afrického druhu psa Tesem, privezeného z Etiópie. Podoba egyptského boha Anubisa vychádza práve z tohto plemena. Tesem mal veľké stojace uši, štíhle nohy a vtiahnuté brucho. Z tohto plemena pochádzajú aj dodnes zachované plemená ako napr. ibizský podenko, kanársky podenko, portugalský podenko, alebo maltský kelb tal-fenek (v preklade "králičí pes").
Druhý názor považuje za krajinu pôvodu faraónskeho psa Maltu, kde sa stal pomocníkom pre farmárov a to najmä pri love králikov. Faraónsky pes podľa týchto tvrdení nepochádza zo psov dovezených z Egypta fenickými kupcami, ale z primitívnej rasy psov s odstávajúcimi ušami, ktorá sa v rôznych kultúrach vyskytovala už od staroveku v okolí Stredozemného mora. Podľa genetickej štúdie Fred Hutchinson Cancer Research Center v Seattli publikovanej v roku 2004 kelb tal-fenek vznikol z psov rozličného pôvodu, teda nielen z etiópskeho plemena Tesem.

U nás sa faraónsky pes stal najmä exkluzívnym spoločenským plemenom ale aj športovým psom na dostihovej alebo coursingovej dráhe.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Je to stredne veľký pes ušľachtilého držania s jasnými líniami. Je veľmi rýchly, má ľahkonohý pohyb a ostražitý výraz.

Povaha[upraviť | upraviť zdroj]

Faraónsky pes musel po dlhé tisícročia bojovať o prežitie s prírodou i človekom a preto sa týmto smerom vyvíjali, upevňovali a posilňovali jeho prirodzené pudy a inštinkty. Je ostražitý a ak to považuje za nutné aj výhražný, ale nikdy nie agresívny či už voči človeku alebo iným zvieratám. V domácom prostredí sa so všetkými zvieratami dobre znáša, dokonca aj s mačkami. Je vyslovene priateľský k deťom. Voči neznámym dospelým osobám zachováva najskôr zdržanlivý a vyčkávajúci odstup.

Faraónsky pes je hravý, Angličania mu hovoria The Smilling Hound. Má neobvykle silný a výrazný výrazový prejav, snahu byť maximálne zrozumiteľný a činí tak najmä mimikou tváre, postavením uší a pohľadom. Je veľmi vnímavý, sleduje ľudí vo svojom okolí s veľkou pozornosťou. Faraónsky pes je rád, keď sa s ním hovorí, s chuťou "odpovedá" a ak mu nie je venovaná dostatočná pozornosť, začína "rozhovory" sám. Zvukový prejav u faraónskeho psa je jeho ďalší silný výrazový prostriedok. Disponuje bohatou škálou tónov, od hlbokých hrdelných zvukov až po vysoký piskot.

Výcvik a použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Faraónsky pes je práve vďaka svojim vlastnostiam všestranne použiteľný. Podobne ako chrt je na pretekárskej dráhe, či coursingu náruživý a temperamentný. Jeho telesná stavba ho však v porovnaní s inými chrtmi nepredurčuje k závratným rýchlostiam. Silne vyvinutý lovecký pud faraónskeho psa vyžaduje celoživotnú potrebu dostatočného pohybu, nie je to vhodný pes pre neaktívnych ľudí.

Faraónskeho psa možno naučiť i poslušnosti, ale jedine s mimoriadnou trpezlivosťou a porozumením. Neznáša nátlak a dril. Systém odmena - trest je pre toto plemeno absolútne nevhodný. Priviesť faraónskeho psa k poslušnosti nie je ľahké, svojho pána však bezvýhradne miluje.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

psíčkar.sk, faraónsky pes

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]