Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Znak Federálnej bezpečnostnej služby

Federálna bezpečnostná služba Ruskej Federácie (rus. Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииFederaľnaja služba bezopasnosti Rossijskoj Federacii; skr. FSB (RF)) je spravodajská služba Ruskej Federácie, ktorej úlohou je zaistenie vnútornej bezpečnosti štátu. Centrálne velenie FSB sa nachádza v Moskve. Riaditeľom je od roku 2008 A. V. Bortnikov, ktorý sa zodpovedá priamo Prezidentovi RF.

Spolu s ostatnými bezpečnostnými agentúrami akými je SVR, FSO a Službou špeciálnych objektov prezidenta RF patrí k silám a mieram zabezpečenia vnútornej bezpečnosti štátu podobne ako GRU generálneho štábu Ozbrojených síl RF. FSB je oprávnená vykonať predbežné vyšetrovanie, operatívno-vyšetrovacie a spravodajské činnosti vrátane kontrarozviedky, zaistenia vnútornej bezpečnosti a bezpečnosti hraníc, boj proti terorizmu, ako aj dohľad a vyšetrovanie niektorých iných typov závažných trestných činov ale aj porušovania federálnej práva, boj s korupciou a iné.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Federaľnyj zakon ot 03.04.1995 N 40-FZ (red. ot 22.12.2014) "O Federaľnoj službe bezopasnosti" [online]. consultant.ru, 03.04.1995, [cit. 2015-11-12]. Dostupné online. (po rusky)