Fender Stratocaster

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Stratocaster je typ elektrickej gitary, ktorý navrhol Leo Fender na začiatku 50. rokov 20. storočia a ktorý sa vyrába dodnes. Spoločne s Gibson Les Paul, Fender Telecaster patrí k najtypickejším modelom gitár.

V roku 1954, kedy bol uvedený na trh pod menom Stratocaster (názov bol odvodený od slova stratosféra), predstavoval revolučný hudobný nástroj. Obsahoval niekoľko dovtedy nevídaných konštrukčných riešení. Už samotný tvar tela vzbudzoval u vtedajších hudobníkov veľký obdiv, záujem, ale aj pohŕdanie či nedôveru. Novinkou bol nový typ tremola nazývaný vibrato, ktoré pri častom a hrubšom používaní držalo ladenie nástroja lepšie ako vtedajšie bežné tremolá (napr. Bigsby). Tremolo sa skladá zo 6 kameňov umožňujúcich ľahké nastavenie gitary, vibrapáky, kovového bloku a pružín.

Konštrukcia a design[upraviť | upraviť zdroj]

Design Stratocasteru Leo Fender odvodil od už úspešného Telecasteru, z basovej gitary Fender Precision Bass bol prevzatý horný predĺžený roh, ale na rozdiel od predošlých modelov bol Stratocaster výrazne tvarovaný, vykrojený vzadu vo vrchnej časti korpusu a z prednej strany pre predlaktie pravej ruky. Gitaru, inšpirovanú tiež designom áut 50-tych rokov chránil celuloidový kryt, s kompletnou elektronikou, troma jednocievkovými snímačmi, ovládaním hlasitosti pre všetky snímače spolu a tónovú clonu pre snímač pri krku a prostredný snímač zvlášť a prepínač snímačov (pôvodne trojpolohový, neskôr 5-polohový, ktorý navše ponúka aj 2 medzipolohy susediacich snímačov). Gitara má asymetricky tvarovanú hlavu, čo umožňuje priamy ťah strún a tým pádom aj zlepšenie ladenia. Medzi revolučné časti gitary patrí otvor pre konektor jack 6,3 mm umiestnený na prednej strane nástroja. Pôvodne sa Stratocaster vyrábal rovnako ako Telecaster z bahenného jaseňa (nazývaný tiež americký jaseň), od leta roku 1956 sa materiál na jeho výrobu zmenil na americkú jelšu (tiež známa ako červená jelša) a bola to prvá gitara Fender vyrobená z tohoto dreva. Jelša bola totiž lacnejšia a jednoduchšie sa lakovala. Na modeloch Precison bass a Telecaster sa do konca 50-tych rokov ešte používal aj jaseň, avšak jelša bola na gitarách, ktoré mali nepriehľadnú povrchovú úpravu (jaseň má veľké póry, čo komplikuje jeho lakovanie). K telu je 4 skrutkami pripevnený jednodielny javorový krk, po roku 1959 s palisandrovým hmatníkom a zhruba v roku 1968 sa Fender vrátil aj k javorovým hmatníkom. V 70-tych rokoch sa na pripevnenie krku k telu používali iba 3 skrutky. Koncom 60-tych rokov sa Fender vracia k jaseňovým telám, je však použitý ťažší jaseň zo severu, je typický hlavne pre nástroje zo 70-tych rokov s transparentnou povrchovou úpravou.

Stratocaster používajú (alebo používali) slávni gitaristi, ako napríklad Eric Clapton, Jimi Hendrix, Hank Marvin, Ritchie Blackmore, Yngwie Malmsteen, Stevie Ray Vaughan, Eddie Van Halen, Dave Murray, Janick Gers, Igor Zich, Jean-Pierre Danel, David Gilmour alebo Mike Oldfield, George Harrison, Kurt Cobain a mnoho ďalších.

Stratocaster je vďaka svojej variabilite vhodný pre akúkoľvek gitarovú hudbu, vďaka jednoduchej konštrukcii sa na ňom jednoduchá robia úpravy v zapojení a osadení snímačov či to je základné zapojenie troch jednocievkových snímačov (S-S-S), obľúbená je aj kombinácia s dvojcievkovým snímačom (Humbucker) pri kobylke a dvoma jednocievkovými snímačmi (H-S-S), H-S-H, H-H a v mnohých iných, ktoré síce ponúkajú hutnejší zvuk podobný napríklad Gibsonu Les Paul, ale na druhej strane uberajú Stratocastru jeho charakter.

Stratocaster sa stal základom v 80-tych rokoch firmou Charvel vyvinutého Superstratu. V dnešnej dobe sa na trhu objavujú rôzne Stratocastre na ktorých absentujú niektoré z jeho základných prvkov (napríklad už vyššie spomenuté zapojenie snímačov, tvarovanie tela, nahradenie tremola pevnou kobylkou, lepený, či priebežný krk), tieto nástroje sú však väčšinou vyrábané v menších sériách, poprípade iba na zákazku.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fender Stratocaster na českej Wikipédii.