Fermež

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Fermež je upravený (sušený) ľanový olej, prípadne nariedený ľanový olej (napúšťacia fermež), používa sa na penetráciu (napúšťanie) dreva a betónu pod následné nátery farbou.

Fermež slúži predovšetkým na napúšťanie savých podkladov, na zníženie savosti ďalších náterov a pre dobrú priľnavosť ďalších náterových vrstiev. Ako samostatný, finálny náter nie je vhodná aj keď zabraňuje prieniku vlhkosti do podkladu. Napúšťanie sa vykonáva bežnou aplikáciou - náterom, striekaním a pod.

Výroba[upraviť | upraviť zdroj]

Fermež sa vyrába zahrievaním ľanového oleja v medených, železných alebo hliniíkových kotloch bez prístupu vzduchu, pri teplote cca 300 °C, pokiaľ nedosiahne požadovanú hustotu 0,932-0,937 a bod topenia pod 18 °C. Takto pripravená fermež schne relatívne dlho. Pre zväčšenie vysychavosti sa pridávajú vysúšače tzv. sikatívy.

Náhrady fermeže sa pripravujú miešaním pravej fermeže s menej kvalitnými olejmi napr. repkovým, bavlníkovým, kukuričnýmUpraviť zdroj alebo aj z rybieho tuku (tranová fermež). Umelá fermež je zmes roztokov kolofónie, živíc, solí (hlinitých, zinočnatých, horečnatých) a mastných kyselín v benzíne alebo benzole.

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Fermež ako prípravok sa vyrába z polotovaru ako roztok živice v liehu, benzíne, terpentínovom oleji a pod. Fermež sa používa na natieranie drevených, plechových alebo železných stavieb a stien v miestach kde sa vyskytuje veľa pár a vlhkosti. Výhodou natieranie fasád fermežou je, že fasáda je umývateľná vodou. Užíva sa aj na prípravu tlačiarenských farieb.

Rozdiel medzi čistou fermežou a napúšťacou fermežou je v tom, že napúšťacia fermež je nariedená lakovým benzínom, aby bola redšia a ľahšie penetrovala (vsakovala) do dreva.