Fiat Panda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Panda II

Fiat Panda je mestské auto, navrhnuté talianskou automobilovou spoločnosťou Fiat, predstavené v roku 1980. Druhá generácia sa začala vyrábať od roku 2003. Preto je predchádzajúci model Fiatu Panda nazývaný "Stará Panda" a nový model "Nová Panda". Zaujímavosťou tohto vozidla je udelenie ocenenia Európskeho auta roku 2004, kde sa Fiat Panda umiestnil ako druhý v prvom roku sériovej výroby.

Prvá generácia[upraviť | upraviť zdroj]

Fiat Panda navrhnutá talianskym dizajnérom Giorgettom Giugiarom predstavovala v roku 1980 typ tzv. „sedliackeho auta“. Hlavným dôvodom pridelenia tohto názvu sa stala nízka cena vozidla, ľahká dostupnosť a úloha obyčajného úžitkového vozidla bez akýchkoľvek doplnkov.

Konštrukčné prvky Fiatu Panda ktoré pochádzali zo súčiastok a častí iných typov Fiatu odrážali praktickosť auta. Napríklad posuvné sedadlá ktoré sa dali sklopiť, odnímateľné sedacie súpravy či umývateľné autopoťahy, dverové výplne alebo okná, ktoré sa vyznačovali lacnou a jednoduchou výrobou pretože boli ploché. Novší model Fiat Panda 45 bol prvýkrát predstavený na autosalóne v Paríži v roku 1982, kde upútal mnohými vylepšeniami, ako napríklad päťstupňovou prevodovkou. O rok neskôr získal Fiat Panda modernejší dizajn kapacitou motora 965 cm3 a výkonom 36 kW. Pohon 4x4 a manuálna prevodovka boli zásluhou rakúskej firmy Steyr – Puch, ktorá dodávala Fiatu celé hnacie ústrojenstvo, počnúc spojkami, sedacími kĺbovými hriadeľmi, brzdami a prevodovkami. Tieto súčiastky sa ďalej spracovávali v talianskom Termini Imerse, čím sa kvalita karosérie podstatne zvýšila.

Druhá generácia[upraviť | upraviť zdroj]

Modernejší vzhľad automobilu sa preniesol i do interiéru. Zaviedla sa inovácia ako pozinkované telo auta, čo lepšie bránilo korózií. Takisto dvere získali nový dizajn a okná ktoré sa dali vysunúť len do štvrtiny pôvodnej dĺžky, boli výrobcom odstránené a nahradili ich úplne vysúvacie okná.

Fiat Panda Van[upraviť | upraviť zdroj]

Inovácia a dizajn Fiatu Panda sa z roka na rok menili. Výrobou Fiatu Panda Van ako malého nákladného vozidla výrobca upustil od zadných sedadiel. Zadné okná boli nahradené plastovými clonami a batožinový priestor sa otváral obyčajným spôsobom, nie ako dnešný hatchback.

Fiat Panda Young[upraviť | upraviť zdroj]

Fiat Panda Young sa vyznačoval metalickým lakom, strešnými oknami, strešnými nosičmi ale aj ostrekovačmi. Tento model zavítal na trh v roku 1987 a začal sa predávať len v limitovanej sérií 500 kusov.

Panda Elettra[upraviť | upraviť zdroj]

Novinkou sa stala Panda Elettra s plne elektrickým pohonom kde veľkosť batérií obsadila priestor zadných sedadiel a časť motorového priestoru so silou 19 koní.

Koniec výroby[upraviť | upraviť zdroj]

Sprísnenie emisií a bezpečnostné postupy postupne priniesli vyradenie Fiatu Panda z výroby hoci vozidlo zostalo vo výrobe ešte do roku 2003. Celková životnosť Fiatu Panda však predstavuje najdlhšiu životnosť malého auta na európskom trhu.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Fiat Panda

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Automobily značky Fiat 1980 – 2019 (európsky trh)
Trieda 1980 1990 2000 2010
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Miniautomobil 126 Cinquecento Seicento
500
Panda I Panda II Panda III
Malý automobil 127 Uno Punto I Punto II
Grande Punto/Punto Evo Fiat New Punto
Nižšia stredná trieda Ritmo Tipo Bravo / Brava Stilo Bravo II Tipo
Stilo SW
131 Regata Tempra Marea Linea Tipo
Regata SW Tempra SW Marea Weekend
Albea
Stredná trieda 132 Argenta Croma I Croma II
Kupé Coupé
Roadster 124 Spider Barchetta Barchetta 124 Spider
Športový automobil X1/9
Panel van Fiorino I Fiorino II Fiorino III
Doblò Doblò II
Mini SUV Sedici 500X
Mini MPV Idea 500L
Kompaktné MPV Multipla
Veľké MPV/od 2011 SUV Ulysse I Ulysse II Freemont
Van Daily* Scudo I Scudo II Talento
Ducato I Ducato II Ducato III
Pickup Strada
Off-road Campagnola (1107)
*licencia Iveco