Filmový štáb

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Filmový štáb a vybavenie na natáčaní (2004).
Filmový štáb a vybavenie na natáčaní (1949).

Filmový štáb (tiež pracovný štáb, výrobný štáb alebo organizačný útvar) je skupina ľudí najatá produkčnou spoločnosťou za účelom výroby filmu alebo iného diela.[1] Delí sa na hlavný (organizačný) štáb, ktorý tvoria zástupcovia hlavných zložiek filmu, a tí ďalej majú svoje vlastné podštáby, v ktorom sú ich asistenti a pomocní pracovníci. Herci sa do štábu spravidla nepočítajú. Filmový štáb je rozdelený do rôznych oddelení, z ktorých každé sa špecializuje na špecifický aspekt produkcie. Pozície filmového štábu sa v priebehu rokov vyvíjali, podnietené technologickými zmenami, ale mnohé tradičné zamestnania pochádzajú zo začiatku 20. storočia.

Filmové projekty majú tri samostatné fázy: vývoj, produkciu a distribúciu. V rámci produkčnej fázy sú tiež tri jasne definované sekvenčné fázy (predprodukcia, hlavné natáčanie a postprodukcia) a mnohé pozície filmového štábu sú spojené len s jednou alebo dvoma fázami. Tiež sa rozlišuje medzi nadriadeným personálom (ako je režisér, scenárista a producent), ktorý sa začína zapájať do fázy vývoja projektu, a podriadeným technickým štábom, ktorý sa podieľa iba na produkčnej fáze.

Hierarchia filmového štábu[upraviť | upraviť zdroj]

Najvyššie situovanou funkciou v hierarchii filmového štábu je producent, ktorý ale nie je jeho súčasťou a skôr stojí nad ním – úlohou producenta je dodať na výrobu filmu finančné prostriedky, ale sám sa obvykle tvorby priamo nezúčastňuje. Jeho výkonným zástupcom je produkčný (vedúci výroby).

Z umeleckého pohľadu je najvyššou autoritou režisér, ktorý rozhoduje o vlastnom procese výroby, použitých postupoch, obsadení a pod., a riadi prácu ďalších tvorivých zložiek štábu. Jeho zámery však podliehajú schváleniu z produkcie, ktorá poskytuje prostriedky na ich realizáciu. Z právneho hľadiska je „vlastníkom“ filmu jeho producent, nie režisér.

V rámci publika je najdôležitejším aspektom (hlavné) herecké obsadenie, čiže inak povedané herci.

Základné profesie filmového štábu[upraviť | upraviť zdroj]

Základní účastníci:[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Filmový štáb [online]. hmn.wiki, [cit. 2023-06-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Film Crew [online]. Film Crew, [cit. 2023-09-27]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]