František Zaťko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
František Zaťko
slovenský rímskokatolícky kňaz, salezián a misionár
Narodenie17. december 1896
Horné Orešany, Slovensko
Úmrtie12. august 1984 (87 rokov)
Rosemead, USA

František Zaťko (* 17. december 1896, Horné Orešany – † 12. august 1984, Rosemead, USA) bol slovenský rímskokatolícky kňaz, salezián, misionár, pedagóg a národný pracovník.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Ľudovú školu vychodil vo svojom rodisku. Gymnázium absolvoval na súkromnom Slovenskom gymnáziu v severnom Taliansku v obci Perosa Argentina a a vo Foglizze Canavese (1921 – 1925). Saleziánsky noviciát si vykonal v rokoch 1925 – 1926 v Chieri (Taliansko). Teologické štúdiá absolvoval v Santa Tecle v Salvádore a v USA vo Watsonville (1934 – 1936). Za kňaza bol vysvätený vo Watsonville v roku 1936.

Ako misionár pôsobil v USA: vo Watsonville na Škole sv. Františka, ktorá bola určená pre ťažko vychovávateľných chlapcov; v Bellflower na Škole sv. Jána Bosca (St. John Bosco School); duchovný vo Farnosti sv. Patrika v Los Angeles; na technickej škole v South San Gabriel a na Technickom inštitúte dona Bosca (Don Bosco Technical Institute) v Rosemead.

Veľmi aktívne udržiaval styky so slovenskými krajanmi a krajanskými spolkami a organizáciami po celom USA. Počas pôsobenia v Los Angeles viedol i jazykové kurzy slovenčiny pre potomkov slovenských vysťahovalcov. Pochovaný je v Rosemeade.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]