Frederic C. Hamilton Building

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Frederic C. Hamilton Building je jedna z budov Denver Art Museum (Denverského múzea umenia). Nachádza sa v Denveri v štáte Colorado v USA. Architektom bol Daniel Libeskind. Dokončenie výstavby: 2006, sprístupnenie verejnosti: 6. októbra 2006.

Frederic C. Hamilton building

Projekt[upraviť | upraviť zdroj]

Múzeum umenia v Denveri bolo v roku 2006 rozšírené o prístavbu budovy Frederica C. Hamiltona (Frederic C. Hamilton Building), ktorej autorom je architekt Daniel Libeskind. Nová budova je situovaná priamo južne od dvojvežovej North Building (severná veža), navrhnutej architektom Giom Pontim a James Sudler Associates, pričom susedí s Denverskou verejnou knižnicou navrhnutou Michaelom Gravesom. Prvá veľká prístavba pôvodného múzea bola realizovaná ešte v 1961, kedy sa jej vybavenosť takmer zdvojnásobila. Druhý proces rozširovania sa začal v roku 1999, kedy bola vyhlásená súťaž na dostavbu existujúcej budovy múzea. Dvojčlenná komisia vybrala tri víťazné návrhy architektov: Arata Isozakiho, Thomasa Mayneho a Daniela Libeskinda, ktorí sa podieľali na intenzívnych workshopoch a prezentovali svoje návrhy spoločnosti. Daniel Libeskind bol vybraný vďaka svojej energii, charizme, vízii a skúsenosti s projektmi občianskych stavieb, vrátane židovského múzea v Berlíne. Libeskinodv inovatívny dizajn často súvisí s mestským prostredím a mestským životom. " Inšpiroval som sa svetlom a geológiou Skalnatých hôr, predovšetkým však otvorenosťou ľudí v Denveri." tvrdí Libeskind. Pri navrhovaní Hamilton building Libeskind spolupracoval s Davis Partnership Architects v Denveri. Vychádzajúc z počiatočnej Libeskindovej idei geometrickej hravosti - dve línie sa tlačia k sebe bez toho, aby sa vzájomne dotkli - použili architekti skice, počítačové trojdimenzionálne modelovanie a animácie na zdokonalenie výsledného tvaru budovy.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Hamilton building je budova geometricky silne abstraktná, celková hmota stavby je akoby roztrieštená do jednotlivých prvokv vzájomne vytvárajúcich dynamický objekt. Do popredia sa dostáva pre Libeskinda príznažný dekonštruktivistický prístup, ktorý sa prejavuje v stavbe zvonku i zvnútra. Objekt sa dvoch častí rozrastá smerom na sever k štyrom ostrým geometrickým hmotám pokrytým titánovým plášťom. Tieto majú v sebe odrážať kryštály skál a vrcholov blízkych Skalnatých hôr. Ostrá konzolová sekcia budovy vybieha krížom cez ulicu smerom k North Building ponad neuzavretý sklooceľový most spájajúci dve štruktúry. Most taktiež umožňuje prístup k novému Duncan pavilónu, prípadnému vonkajšiemu/vnútornému priestoru. Z pavilónu majú návštevníci možnosť vidieť hory i panorámu Denveru.

Sekcie[upraviť | upraviť zdroj]

Celkovo je budova rozdelená do ôsmich sekcií, v ktorých sú zastúpené rôzne funkčné a tematické náplne. Sú to: architektúra, dizajn a grafika, ázijské umenie, moderné a súčasné umenie, pôvodné umenie ( oceánske, africké a umenie amerických indiánov), tzv. New world (predkolumbijské a španielske koloniálne umenie), maľba a socha (európska a americká), západné umenie a textilné umenie. Celkovo kolekciu galérie tvorí približne 55 000 umeleckých prác a objektov. V podzemnej časti je situované veľké auditórium, objekte dominujú taktiež rozsiahle priestory átria.

Návštevníci vchádzajú do budovy cez vstupný informaćný priestor, po ktorom nasleduje 36,5 metrov vysoké El Pomar atrium, ktoré zvýrazňuje dramatickosť naklonených stien, rovnako ako svetlík a schodisko, ktoré kopírujú steny tak, aby umožnili jednoduchý vstup do jednotlivých galérií. Hlavný vestibul taktiež poskytuje vstup do galerijnej predajne i do 280 miestneho auditória. Prídavné dvojpodlažné auditórium je situované v dvojúrovňovej galérii súčasného a moderného umenia. Galerijné priestory zahŕňajú aj vonkajšiu záhradu so skulptúrami. Projekt okrem samotnej budovy múzea rieši i priestor pre 1000 parkovacích miest, ktoré zahŕňajú taktiež potreby navrhnutých obytných a obchodných priestorov.

odkazy[upraviť | upraviť zdroj]