Georg Forster

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Johann Georg Adam Forster
nemecký filozof
nemecký filozof
Narodenie27. november 1754
Mokry Dwór
Úmrtie10. január 1794 (39 rokov)
Paríž
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Georg Forster
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Georg Forster

Johann Georg Adam Forster (* 27. november 1754 - † 10. január 1794) bol nemecký prírodovedec, etnológ, filozof a spisovateľ dobrodružnej literatúry.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Johann Georg Adam Forter bol najstarším synom Johanna Reinholda Forstera (1729 Tczew, Poľsko – 1798 Halle, Nemecko), ktorého predkovia boli škótskeho pôvodu. Johann Reinhold bol síce kalvínskym kazateľom, ale zároveň aj uznávaným botanikom a zoológom. Johann Georg Forster sa narodil v lokalite Mokry Dwór (nemecky Nassenhuben; leží neďaleho od mesta Gdańsk) v Kráľovskom Prusku počas kňazského pôsobia jeho otca.

Spolu s otcom už v ranom veku hodne cestoval. Sprevádzal ho napríklad na ceste do Ruska, kde odcestovali v roku 1765 na pozvanie cárovnej Kataríny II., aby skúmali život nemeckých kolonistov v Povolží. Tu sa mladý Johann Georg naučil plynule po rusky. Po tejto ceste sa v roku 1766 vybrali do Anglicka, kde Johann Reinhold Forster učil na protestantskej náboženskej škole v meste Warrington. Po troch rokoch sa otec so synom presťahoval do Londýna, kde sa Johann Rheinhold Forster venoval vedeckej kariére.

Johann Reinhold v roku 1772 prijal pozvanie Jamesa Cooka na účasť v jeho druhej plavbe okolo sveta (v rokoch 1772 - 1775) ako vedecký člen posádky. Spolu s otcom sa tejto expedície zúčastnil aj mladý Johann Georg. Počas plavby si viedol podrobný denník, ktorý publikoval po návrate do Európy (pod názvom "A voyage round the world"). Denník obsahuje cenné opisy každodenného života, zvykov a kultúry etník žijúcich na ostrovoch v Pacifiku, najmä obyvateľov Polynézie. Johann Georg Forster je preto právom pokladaný za jedného z prvých kultúrnych antropológov a etnografov. Jeho denník vzbudil ako vo vedeckých kruhoch, tak aj v radoch širokej laickej verejnosti veľký záujem a mladý Johann Georg Forster sa stal vo veku 22 rokov členom Kráľovskej spoločnosti (Royal Society).

Po návrate z tejto plavby bol jeho otec za dlhy v Anglicku uväznený. Syn Johann Georg sa cestou po Francúzsku, Holandsku a Nemecku snažil u vplyvných ľudí získať podporu a finančnú pomoc, čo sa mu aj napokon podarilo a jeho otec bol z väzenia prepustený.

V roku 1778 sa Johann Georg stal profesorom prírodných vied na Carolinu v meste Kassel, v roku 1784 bol povolaný za profesora na univerzitu vo Vilniuse a v apríli roku 1788 prijal miesto knihovníka arcibiskupa mohučského v univerzitnej knižnici v Mohuči (Mainz).

V roku 1792 sa v Mohuči pridal ku sympatizantom myšlienok francúzskej revolúcie a po obsadení mesta francúzskou revolučnou armádou bol aktívny v lokálnej politike. V marci roku 1793 bol vyslaný ako agent mesta Mohuč do Paríža, aby tu pripravil pripojenie ľavého brehu Rýna ku Francúzsku. Keď však mesto Mohuč opäť dobyli Prusi, prišiel o všetok svoj majetok a na jeho hlavu bola dokonca vypísaná finančná odmena. Počas neprítomnosti ho opustila jeho manželka. Johann Georg Forster zomrel v Paríži vo veľkej biede na mozgovú príhodu.

Johann Georg bol kritikom Kantovho apriorizmu a Jacobiho iracionalizmu, bol tiež prívrženec teórie spoločenskej zmluvy. Johann Georg Forster je považovaný aj za moderného zakladateľa dobrodružnej literatúry.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • A Voyage round the World in His Britannic Majesty's Sloop Resolution, Commanded by Capt. James Cook, during the Years, 1772, 3, 4, and 5. London 1777.

[Český preklad: Cesta kolem světa podniknutá dr. Johannem Forsterem a jeho synem Georgem Forsterem v letech 1772 – 1775 na lodi Resolution pod velením kapitána Cooka. Praha : SNKLU 1964, 372 s.]

  • De Plantis Esculentis Insularum Oceani Australis Commentatio Botanica. Berlin 1786 (Dostupné on-line)

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • HABAJ, Michal: Georg Forster – revolucionár na Cookovej ceste okolo sveta. In: Historická revue č. 1/2010, s. 56 - 62.
  • HARPPRECHT, Klaus: Georg Forster oder die Liebe zur Welt. Reinbek bei Hamburg 1987

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.