Gilbert Bécaud

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gilbert Bécaud
francúzsky spevák, hudobný skladateľ a herec
francúzsky spevák, hudobný skladateľ a herec
Narodenie24. október 1927
Toulon, Francúzsko
Úmrtie18. december 2001 (74 rokov)
Paríž, Francúzsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Gilbert Bécaud

Gilbert Bécaud, vlastným menom François Gilbert Silly, (* 24. október 1927, Toulon, Francúzsko – † 18. december 2001, Paríž) bol francúzsky spevák, šansoniér, hudobný skladateľ a herec, zvaný Monsieur 100 000 Volts (doslova Pán 100 000 voltov) pre jeho neobyčajne energický prejav. Jeho najväčšími hitmi sa stali piesne Nathalie, L'important c'est la rose, či Et maintenant a ďalšie.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval na konzervatóriu v Nice a privyrábal si hrou na klavír v baroch. Dva roky sprevádzal na klavíri francúzskeho speváka Jacquesa Pillsa, neskoršieho manžela Édith Piaf, s ktorou ho zoznámil. Gilbert pre ňu zložil jednu pesničku a začal byť známy tiež ako skladateľ. Od roku 1963 začal spievať sám. Vytvoril hlavnú dvojrolu v legendárnom filme Krajina, odkiaľ prichádzam a naspieval aj titulnú pieseň.

Niekoľkokrát navštívil bývalé Česko-Slovensko, záznamy z jeho koncertov v pražskej Lucerne vysielala aj Česko-slovenská televízia. Svojim neobyčajne energickým a neobvykle sústredeným osobným prejavom dokázal strhnúť divákov a poslucháčov. Hral v piatich filmoch a zložil asi 400 piesní.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gilbert Bécaud na českej Wikipédii.