Gondor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kráľovstvo Gondor
Kráľovstvo Dúnadanov vo Vyhnanstve
 Númenor 3320 druhého veku – 3019 tretieho veku Obnovené kráľovstvo 
Vlajka štátu
vlajka
Štátny znak
znak
Geografia
Osgiliath (3320 d. v. – 1640 t. v.), Minas Tirith (1640 t. v. – 3019 t. v.)
Najdlhšia rieka
Obyvateľstvo
západčina
Štátny útvar
Vznik
3320 druhého veku (založenie Gondoru bratmi Isildurom a Anárionom)
Zánik
3019 tretieho veku (založenie Obnoveného kráľovstva kráľom Elessarom)
Predchádzajúce štáty:
Númenor Númenor
Nástupnícke štáty:
Obnovené kráľovstvo Obnovené kráľovstvo

Gondor je kráľovstvo Dúnadanov vo fiktívnom svete J. R. R. Tolkiena. Táto ríša je tiež nazývaná ako Južné kráľovstvo, pretože sa nachádza v južnej časti severozápadného cípu Stredozeme v Belfalaskej zátoke pri ústí rieky Anduin. Gondor založili bratia Isildur a Anárion, synovia Elendila Vysokého, po Páde Númenoru na konci druhého veku. Gondor je sesterským kráľovstvom Arnoru – Severného kráľovstva, ktoré založil samotný Elendil. V sindarčine Gondor znamená Kamenná zem, odvodené zo sindárskeho gond (kameň) a (n)dor (zem). Hypoteticky quenijský názov je Ondonórë. Gondol spolu s Arnorom bývajú nazývaní Kráľovstvami Dúnadanov vo Vyhnanstve. Králi a správcovia Gondoru počas celého tretieho veku bojovali so služobníkmi Temného pán Saurona.

Finálna fáza vojny o prsteň a Sauronov definitívny pád je popísaný v Tolkienovej trilógii Pán prsteňov. Hlavné postavy tohto príbehu sa v Gondore pohybujú väčšinou v piatej knihe, ktorá tvorí časť tretieho dielu. Ďalšie detaily týkajúce sa geografie a histórie Južného kráľovstva sú uvedené v knihách Silmarillion a Nedokončené príbehy.

Pomenovanie a symboly[upraviť | upraviť zdroj]

Znak Gondoru s bielym kvitnúcim stromom pod siedmimi hviezdami na čiernom pozadí a strieborná okrídlená vojenská prilbica – symbol gondorských kráľov

Gondor v preklade znamená Kamenná zem, ale bol známy tiež ako Južná ríša Númenorejcov vo vyhnanstve či ako Južné kráľovstvo.

Symbolom gondorského kráľovstva bol striebornú kvitnúci strom na čiernom pozadí pod siedmimi striebornými päťramennými hviezdami. Na kráľovskom znaku potom nad stromom a hviezdami vyčnievala strieborná, vojenská prilba s perlovými krídlami morského vtáka, zdobená siedmimi démantami a drahokamom na samom vrchu. Tá zobrazovala Isildurovu vojnovú prilbicu. Biely strom v znaku ukazoval na Biely strom Gondoru, ktorý zo semienka númenorského Nimlothu. Tento strom bol zasadený v Minas Ithil, po jeho dobytí v Minas Arnor. Sedem strieborných hviezd symbolizovalo sedem Vidúcich kameňov – palantírov, ktoré Dúnadani zachránili z potápajúceho sa Númenoru.

Po vymretí kráľov so symbolom vládnucich správcov stala biela neoznačená zástava. Správcovia nesedávali na kráľovskom tróne, neužívali žezlo, ani kráľovskú korunu. Znakom ich úradu bola iba biela palička.