Sauron

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sauron je fiktívna postava zo sveta Stredozeme J.R.R. Tolkiena. Je tvorcom prsteňa v Pánovi prsteňov, proti ktorému bojujú protagonisti tejto knižnej trilógie.

Sauron bol povolaný Morgothom (Melkorom) ako jeho šampión. Spočiatku patril medzi Aulëho Maiarov, no nechal sa zlákať Morgothom. Po uväznení Morgotha po príchode elfov, sa skryl do pevnosti Angband, kde čakal na návrat svojho pána. Po definitívnej porážke Morgotha sa stratil.

Počas druhého veku odišiel do svojej novej ríše, do Mordoru. Využil svoju ľstivosť a čary, aby oklamal vznešených elfov. Spolu s nimi ukul niektoré čarodejné prstene (medzi nimi aj sedmičku - pre trpaslíkov a deviatku - pre ľudí). Potom v tajnosti v Hore osudu ukul Veľprsteň za pomoci Celebrimbora, elfského majstra kováča a pána Eriadoru, ktorého neskôr aj s jeho rodinou zabil. Začal bojovať s elfmi, ktorým na pomoc prišli Númenorčania. Za vlády kráľa Ar Pharazona bol Sauron zajatý a odvlečený na Númenor. Tam sa z väzenia vypracoval na radcu. Presvedčil kráľa, aby zaútočil na Valinor. Toto spôsobilo skazu Númenoru a Sauron stratil hmotné telo. Z Númenoru unikol a vrátil sa do Mordoru. Zvyšky númenorčanov ušli do Stredozeme do Arnoru a Gondoru. Po bitke posledného spojenectva, keď Isildur odťal Veľprsteň z jeho ruky, Sauron načas stratil svoju moc. Tú späť nabral až niekoľko rokov pred vojnou o Prsteň. Jeho moc bez Prsteňa nebola úplná, potreboval ho na to, aby dobyl celú Stredozem. Po zničení Veľprsteňa v poslednom filme stratil všetku svoju moc a zmizol navždy v tieňoch. Potom nastal čas ľudí.