Haidel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Haidel
vrch
Pohľad z Třístoličníka, Heidel je uprostred obrázka
Štát Nemecko Nemecko
Spolková krajina Bavorsko
Región Dolné Bavorsko
Pohorie Bavorský les
Nadmorská výška 1 167 m n. m.
Význačnosť 310 m
Súradnice 48°49′6″S 13°40′43″V / 48,81833°S 13,67861°V / 48.81833; 13.67861
Geologické zloženie žula
Poloha v rámci Nemecka
Poloha v rámci Nemecka
Poloha v rámci Nemecka
Wikimedia Commons: Haidel
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Haidel je 1 167 m vysoký zalesný vrch v Bavorskom lese.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Leží východne od Freyungu a severovýchodne od Waldkirchenu, v okrese Freyung-Grafenau. Charakteristické pre vrchol, ktorý tvorí plochý chrbát, sú dve do ďaleka viditeľné stavby: vyhliadková veža a telekomunikačná veža Deutsche Telekom AG .

Na východnom svahu Haidelu, nad obcou Haidmühle, vyviera niekoľko potokov ktoré tvoria Studenú Vltavu.

V stredoveku viedla jedna z troch vetiev tzv. Zlatej cesty z Pasova do Prachatíc cez Waldkirchen a Volary, práve cez chrbát Haidelu .

Vyhliadková veža[upraviť | upraviť zdroj]

Keď v roku 1925 silná víchrica spustošila les na vrchole chrbáta, odkryl sa skvelý výhľad ponad pahorky Bavorského lesa a Šumavy až po Alpy. V snahe zachovať tento výhľad skôr, než bude vrch znova zalesnený, dal lesmajster Karl Beringer v roku 1934 na vrchole postaviť drevenú vyhliadkovú vežu. Táto prvá veža na Haideli musela byť kvôli havarijnému stavu v roku 1948 demontovaná.

V roku 1967 založil miestny duchovný Herbert Kessler pobočku Leopoldsreut, Združenia bavorského lesa. Spolok sprístupnil Haidelskú oblasť pomocou množstva turistických chodníkov a vytýčil si cieľ, vybudovať novú vyhliadkovú vežu ako turistickú atrakciu, čo sa mu aj podarilo. 18. októbra 1970 bola nová, 25 metrov vysoká drevená veža duchovným Herbertom Kesslerom požehnaná a slávnostne otvorená. Drsné klimatické podmienky na vrchole Heidela však v nasledujúcich rokoch vyžadovali od združenia veľké úsilie na udržiavanie veže. Hoci boli dvakrát, v rokoch 1984 a 1990, na nej prevedené rozsiahle opravy, nepodarilo sa zabrániť, aby aj druhá veža v roku 1997 kvôli havarijnému stavu musela byť zatvorená.

Pre zachovanie Haidelskej veže, bol ešte v tom istom roku založené združenie. Spolu so združením Leopoldsreut mali hlavnú zásluhu na vybudovaní tretej vyhliadkovej veže. Ešte pred príchodom zimy 13. novembra 1998 bola nová veža otvorená.

27. júna 1999 Passauský biskup Franz Xaver Eder slúžil slávnostnú bohoslužbu v priebehu ktorej novú vežu požehnal. Vyhliadková veža je zhotovená z dreva douglasky a smrekovca a má výšku 35 metrov.

Vysielače[upraviť | upraviť zdroj]

Skvelý široký výhľad nad dolnobavorskými lesmi je tiež využívaný na činnosť vysielačov.

Telekomunikačná veža Detsche Telekom na vrchole Haidel je 60 m vysoká samonosná oceľová rúra s dvomi plošinami. Slúži ako rádioreléový uzol pre bavorský les a ako vysielač pre televízne stanice ZDF a bavorskú televíziu. Od 3. apríla 2007 slúži vyhliadková veža tiež ako nosič antény. Na strechu bol nainštalovaný anténový komplex smerového vysielača, ktorý zabezpečuje pre okolité miesta Freyung, Grainet, Haidmühle, Herzogsreut, Hinterschmiding,Jandelsbrunn a Philippsreut širokopásmový internet.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Haidel na nemeckej Wikipédii.