Hallescher FC

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hallescher FC
Celý názovHallescher Fußballclub e. V.
Založený1966
ŠtadiónErdgas Sportpark, Halle
Kapacita15 057
PredsedaNemecko Michael Schädlich
TrénerNemecko Rico Schmittl
Liga3. nemecká futbalová liga
2021/2214. miesto
Domáce farby
Hosťovské farby

Hallescher FC alebo celým menom Hallescher Fußballclub e. V. je futbalový klub z nemeckého mesta Halle. Hallescher FC bol založený 26. januára 1966. V časoch Východného Nemecka klub vyhral dvakrát národný pohár. V súčasnosti hrá tretiu najvyššiu nemeckú futbalovú súťaž.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pred druhou svetovou vojnou bolo v Halle viacero futbalových klubov. Z nich najúspešnejší bol FC Wacker Halle, ktorý dokonca vyhral v sezóne 1933/34 svoju regionálnu súťaž Gauliga Mitte. Po vojne však došlo k zrušeniu športových klubov, čo postihlo aj FC Wacker Halle. Časť členov tohto klubu v roku 1946 založila klub SG Halle-Glauch. V roku 1949 došlo k spojeniu s klubom BSG KWU Halle, čím sa zmenil názov klubu na ZSG Union Halle. Pod novým názvom v sezóne 1949 získalo ZSG Union Halle svoj prvý ligový titul. V roku 1950 došlo k ďalších zmenám v klube, čím sa opäť zmenil názov, tento krát na BSG Turbine Halle. Už v sezóne 1951/52 vyhralo BSG Turbine Halle svoj druhý a zároveň posledný majstrovský titul. Komunistickí funkcionári však v roku 1954 rozhodli, že členovia futbalového oddielu BSG Turbine Halle povinne prejdú pod novozaložený klub SC Chemie Halle-Leuna, ktorý sa považuje za predchodcu súčasného klubu. BSG Turbine Halle tak bolo v prvej lige nahradené novým klubom SC Chemie Halle-Leuna, pričom samotné BSG Turbine sa zrazu ocitlo až v tretej najvyššej súťaži. V roku 1956 zaznamenal nový klub prvý úspech, keď sa mu poradilo vyhrať národný pohár. V roku 1958 sa zmenil názov klubu na SC Chemie Halle. Výhru v národnom pohári zopakoval klub v sezóne 1961/62. V roku 1966 bolo rozhodnuté, že futbalový oddiel bude vyčlenený tento raz z klubu SC Chemie Halle-Leuna a prejde k novo vytvorenému klubu Hallescher FC Chemie. Táto udalosť je považovaná za vznik súčasného klubu. Tento klub však v lige nedokázal nadviazať na úspechy BSG Turbine Halle, dokázal sa umiestňovať zväčšia iba v strede ligovej tabuľky. Počas svojho pôsobenia v prvej lige Hallescher FC Chemie dva krát zostúpil do 2. ligy, vždy sa však dokázal vrátiť späť. V poslednej sezóne východonemeckej ligy skončil klub na štvrtom mieste, čo ho zaradilo do nasledujúcej sezóny 2. Bundesligy. V roku 1991 sa klub premenoval na Hallescher FC. V 2. Bundeslige vydržal klub iba jednu sezónu, po ktorej nasledoval postupný pád až do piatej najvyššej súťaže. Od sezóny 2000/01 hral Hallescher FC znovu štvrtú najvyššiu súťaž. V roku 2012 postúpil do 3. ligy. V sezóne 2016/17 obsadil Hallescher FC 13 miesto.

Štadión[upraviť | upraviť zdroj]

Hallescher FC hráva svoje domáce zápasy na Erdgas Sportpark s kapacitou 15 057 miest. Štadión bol otvorený v roku 2011, keď nahradil pôvodný Kurt-Wabbel-Stadion.

Farby a znak klubu[upraviť | upraviť zdroj]

Klubovými farbami sú biela a červená, ktoré sa používajú v klubovom znaku, aj na dresoch. V znaku klubu sú od začiatku vyobrazené dve hviezdy a polmesiac, ktoré sa nachádzajú v erbe mesta Halle.

Názvy klubu[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1954 – SC Chemie Halle-Leuna (Sportclub Chemie Halle-Leuna)
  • 1958 – SC Chemie Halle (Sportclub Chemie Halle)
  • 1966 – Hallescher FC Chemie (Hallescher Fußballclub Chemie)
  • 1991 – Hallescher FC (Hallescher Fußballclub)

Športové úspechy[upraviť | upraviť zdroj]

Východonemecká 2. liga: 4

Východonemecký pohár: 7

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hallescher FC na anglickej Wikipédii.