Heavy Trip

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Heavy Trip
Originálny názov Hevi reissu
Dĺžka 91 minút
Štát Fínsko Fínsko
Nórsko Nórsko
Pôvodný jazyk fínčina, angličtina, nórčina
Rok 2018
Filmový štáb
Réžia Juuso Laatio,
Jukka Vidgren
Produkcia Kaarle Aho,
Kai Nordberg
Hudba Lauri Porra
Kamera Harri Räty
Strih Kimmo Taavila
Herecké obsadenie

Heavy Trip (fín. Hevi reissu) je fínska komédia z roku 2018. Je to prvý celovečerný film režisérov Juusa Laatia a Jukku Vidgrena.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Priatelia Turo, Lotvonen, Pasi a Jynkky žijú vo fínskej dedine Taivalkoski. Majú bezmennú hudobnú skupinu, s ktorou hrajú skladby metalových skupín v suteréne Lotvonenových rodičov už 12 rokov - nemajú vlastné skladby a nikdy vystúpili naživo. V dedine sú prezývaní ako lúzri a pri dedinskej kráske Mii plachý Turo, správca na plný úväzok v psychiatrickej inštitúcii, stojí proti pravidelne sa vyskytujúcemu džezovému spevákovi Jounimu, ktorý u nej nemá šancu.

Lotvonenovi rodičia prevádzkujú sobovisko, kde sa tiež zabíjajú soby. Zvuk blokovanej pílky inšpiruje týchto štyroch k prvej vlastnej skladbe, ktorú nahrajú na kazetu. Zákazník Lotvonenových rodičov, ktorý hľadá sobiu krv, sa stáva manažérom nórskeho metalového festivalu "Nothern Damnation". Skupina mu dá svoju demo kazetu a požiada ho o zváženie pri zostavovaní zoznamu skupín na festivale. Skupina má teraz aj názov: "Impaled rectum", po slovensky "Nabodnutý konečník". Turo, aby zapôsobil na Miiu, jej povie o možnom nadchádzajúcom vystúpení na nórskom festivale, ktorá to vyrozpráva dedine, na čo štyroch členov skupiny zrazu uctievajú ako hviezdy. Namiesto toho, aby informoval dedinčanov o tom, že ešte nemajú žiadny záväzok k festivalu, Turo, rozhodený verziou distribuovanou Miiou, prichádza a vymýšľa ďalšie podrobnosti. Prvé živé vystúpenie v dedinskej krčme ako Jouniho podporná skupina rýchlo praskne ich bublinu slávy: Turo zvracia s nervozitou do publika a ukazuje sa, že festival nemá záujem o vystúpenie skupiny. Turo sa chce vzdať svojho hudobného koníčka, ale Jynkky a Miia ho povzbudzujú, aby išli spolu s ostatnými skupinami do Nórska a aby si vynútili vystúpenie.

Jynkky ukradne vozidlo na cestu do Nórska, ale po ceste domov zahynie. Zvyšok skupiny ukradne Jouniho zájazdový autobus, vykope a naloží Jynkkyho rakvu, unesie bubeníka Oula z psychiatrickej kliniky, kde Turo pracuje, a zamieri na festival. Miin otec, ktorý je policajtom dediny Taivalkoski, spojí sily s Jounim a Miiou, aby prenasledovali autobus. Informujú nórske pohraničné orgány, že sú na úteku teroristi, ale príslušníci pohraničnej stráže si spletú skupinu s autobusom plným arabsky zamaskovaných mužov na párty. Členovia skupiny prenasledovaní fínskou políciou a nórskou armádou sa konečne dostanú na festival, kde môžu vystupovať kvôli ich očakávanej povesti bubeníka, ktorého uniesli s hrobom a ktorí takmer spôsobili vojnu medzi Fínskom a Nórskom. Na konci svojho vystúpenia sú zatknutí, ale sú šťastní, že dosiahli svoj vytúžený cieľ.

Vznik filmu[upraviť | upraviť zdroj]

Režiséri Juuso Laatio a Jukka Vidgren napísali scenár v spolupráci s dvomi ďalšími autormi, predtým ale pracovali predovšetkým v produkcii hudobných videí a vytváraní krátkych filmov. Vidgren pracoval pre tím pri akčnom thrilleri Hanna v roku 2011 ako vodič medzi fínskymi miestami nakrúcania. Pre oboch režisérov bol Heavy Trip prvým celovečerným filmom. Ako vplyvy uviedli filmy This Is Spinal Tap a Blues Brothers, ako aj televízny seriál Simpsonovci.[1] S rozpočtom 3 100 000 eur bol v čase vydania najdrahšou fínskou komédiou.[2] Pracovný názov filmu bol Bändi nimeltä Impaled Rektum (v slovenčine asi Skupina s názvom Impaled Rektum). Ten bol čiastočne nakrútený v dedine Taivalkoski na severovýchode Fínska.[3] Soundtrack bol zložený Laurim Porrom, basgitaristom fínskej power metalovej skupiny Stratovarius.

Film Heavy Trip mal premiéru vo fínskych kinách 9. marca 2018. V rovnakom roku bol okrem iného uvedený na americkom filmovom festivale SXSW, na rumunskom Transilvania International Film Festivale, na Scandinavian Film Festivale, v siedmich austrálskych mestách, na nemeckom festivale Fantasy Filmfest a na nórskom hudobnom festivale Inferno Metal Festival.

Hodnotenie[upraviť | upraviť zdroj]

Film Heavy Trip získal takmer výlučne pozitívnu kritiku. Recenzná stránka Rotten Tomatoes agregovala 12 názorov k hodnoteniu 92 %.[4] Časopis Hollywood Reporter nazval film „bujarým vychvaľovaním“, ktorého príbeh je predvídateľný, ale metalových fanúšikov nesklame.[5] Časopis Austin Chronicle odkazuje na „prichádzajúcu kultovú klasiku“ filmu, ktorá so svojím zvláštnym humorom pamätá na rané dielo Taiku Waititiho a šikovne slúži svojmu cieľovému publiku, menovite metalovým fanúšikom, ale aj na vlastné tvrdenie, že je epickou prácou, ktorá zlyhá.[6] Časopis Slashfilm uviedol, že nastavenie filmu sleduje klasické motívy, a to zobrazenie nečlenov, ktorí robia všetko, aby žili svoj sen. Avšak, film Heavy Trip je tak plný bláznivých nápadov a narážok, že je výsledkom „barbarského útoku na svaly smiechu vo vypredaných halách Valhally masou headbangujúcich divochov“. Časopis porovnal film s novozélandskou hororovou komédiou Deathgasm a pochválil autentickosť filmovej hudby a výkon hercov.[7] Štátna fínska rozhlasová stanica Yleisradio porovnala príbeh fiktívnej skupiny Impaled Rectum s death metalovou skupinou Sentenced pochádzajúcou z mesta s 9000 obyvateľmi, tiež s potrebnými prelomovými rokmi.[2] Časopis Film-Rezensionen.de kritizoval, že história filmu nepochádza priamo z jazdy, pretože by sa gagy opakovali alebo predlžovali a autori by vyčerpali myšlienky na pokračovanie príbehu. Je to však stále „pekný titul“, ktorý sa smerom ku koncu „otočil o niekoľko prevodových stupňov“.[8] Hudobný časopis Metal.de videl vo filme Heavy Trip hneď na začiatku „dobrú paródiu scény“, ktorá zábaví každého metalového fanúšika, a ktorý sa tiež môže smiať sám na sebe. Dokonca aj vážne problémy, ako je nedostatok vyhliadok pre mladých ľudí na fínskom vidieku, by boli napadnuté vtipom. Časopis chválil filmovú hudbu, ale kritizoval hrboľaté a niekedy absurdné časti deja, ale nezabránili filmu „ako celku (...) vytvoril príjemný teplý pocit v žalúdku“ a dobre sprostredkoval svoje posolstvo.[9]

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FlickeringMyth.com: SXSW Exclusive Interview – Juuso Laatio, Jukka Vidgren, Johannes Holopainen and Ville Tiihonen discuss Heavy Trip [online]. [Cit. 2018-09-22]. Dostupné online.
  2. a b Yle.fi: Pohjoisen pitkätukat inspiroivat Suomen kalleimman komedian – valkokankaalla toilailevan Impaled Rektumin juuret ovat syvällä ikiroudassa [online]. [Cit. 2018-09-22]. Dostupné online.
  3. Koillissanomat.fi: Hevi reissun ensi-ilta katsottiin Taivalkoskella – Vauhdikas komedia sai kutsuvierasyleisön nauramaan [online]. [Cit. 2018-09-22]. Dostupné online. Archivované 2018-09-23 z originálu.
  4. RottenTomatoes.com: Heavy Trip [online]. [Cit. 2018-09-22]. Dostupné online.
  5. HollywoodReporter.com: 'Heavy Trip' ('Hevi Reissu'): Film Review [online]. [Cit. 2018-09-22]. Dostupné online.
  6. AustinChronicle.com: SXSW Film Review: Heavy Trip [online]. [Cit. 2018-09-22]. Dostupné online.
  7. Slashfilm.com: ‘Heavy Trip’ is the Wild and Crazy Heavy Metal Comedy You Need in Your Life [online]. [Cit. 2018-09-22]. Dostupné online.
  8. Film-Rezensionen.de: Heavy Trip [online]. [Cit. 2018-09-22]. Dostupné online.
  9. Metal.de: Heavy Trip: Die Filmkritik zur Metal-Comedy [online]. [Cit. 2018-09-22]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Heavy Trip na nemeckej Wikipédii.