Hedviga Dánska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hedviga Dánska
saská kurfirstka
Hedviga Dánska
Panovanie
DynastiaOldenburgovci
Panovanie1602 - 1611
Korunovácia1602
Biografické údaje
Narodenie5. august 1581
Frederiksborg, Hillerød, Dánsko
Úmrtie26. november 1641 (60 rokov)
Prettin
PochovanieFreiberg
Rodina
Manžel
OtecFrederik II.
MatkaŽofia Meklenburská
Odkazy
Spolupracuj na CommonsHedviga Dánska
(multimediálne súbory na commons)

Hedviga Dánska (* 5. august 1581, Frederiksborg, Hillerød, Dánsko – † 26. november 1641, Prettin) bola rodom dánska princezná a sobášom saská kurfirstka.

Mladosť a manželstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v paláci Frederiksborg ako siedme dieťa a štvrtá dcéra dánskeho kráľa Frederika II. a Žofie Meklenburskej. Jedna z jej troch sestier, Anna, sa neskôr stala anglickou kráľovnou a jej brat, Kristián IV., dánskym kráľom. Rovnako ako jej súrodenci strávila detstvo mimo Dánsko, u príbuznými jej matky v Meklenbursku.

V septembri 1602 sa v Drážďanoch vydala za svojho bratanca Kristiána II., saského kurfirsta. Deväťročné manželstvo bolo bezdetné. Kristián zomrel v septembri roku 1611.

Vdovstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Keď jej manžel v roku 1611 zomrel, Hedviga sa stala ovdovenou vládnúcou kurfirstkou. Zdieľala vládu spoločne s novým kurfirstom, avšak poddaní ju vnímali ako svoju panovníčku. Správala sa veľmi nezávisle, udeľovala písomne voľné prechody a všetko čo bolo výsadami kurfirsta. Stavala kostoly a pomáhala chudobným, chorým a invalidom.

Ako sestra dánskeho kráľa Kristiána IV. a švagriná anglického kráľa Jakuba I. Stuarta bola vďaka týmto väzbám pre svojho švagra veľmi dôležitá. Zorganizovala sobáše pre päť z jeho siedmich detí. Kvôli jej pozícii a moci bolo jej územie veľmi ťažko zasiahnuté tridsaťročnou vojnou.

Ako vdova žila v Lichtenburgu; v roku 1631 prišla do Dánska na pohreb svojej matky a v roku 1634 na svadbu svojho synovca Kristiána.[1]

Zomrela v novembri 1641 na zámku Lichtenburg.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Carl Frederik Bricka. Christian, 1603-47, udvalgt Prins [online]. Dansk biografisk Lexikon, [cit. 2018-06-01]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hedwig of Denmark na anglickej Wikipédii.