Herman's Hermits

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Herman's Hermits
Herman's Hermits okolo roku 1965
Herman's Hermits okolo roku 1965
Základné informácie
Pôvod Manchester, Anglicko
Žáner(-re) beat, pop, britský rock and roll
Pôsobenie 1963–súčasnosť
Vydavateľstvá Columbia (EMI), MGM
Webstránka HermansHermits.com
Členovia skupiny
Barry Whitwam
Geoff Foot
Kevan Lingard
Paul Cornwell
Bývalí členovia
Derek Leckenby
Keith Hopwood
Karl Green
Frank Renshaw
Alan Wrigley
Steve Titterington
Rod Gerrard
Peter Noone

Herman's Hermits je anglická beatová (alebo popová) kapela, ktorá vznikla v roku 1963 v Manchesteri.

Pôvodne sa nazývali Herman & The Hermits. Objavil ich Harvey Lisberg, ktorý sa stal ich manažérom. Lisberg zaplatil Mickiemu Mostovi spiatočnú letenku, aby priletel z Londýna a mohol sa na kapelu pozrieť. Most sa stal ich hudobným producentom. Zdôrazňoval jednoduchý, jasne vymedzený imidž, hoci kapela hrala pôvodne R&B.[1] Stretnutie s Mostom pomohlo kapelu presláviť, no zároveň utlmilo písanie vlastných skladieb. Skladby Noonea, Hopwooda, Leckenbyho a Greena boli odsunuté na „B strany“ singlov a na albumy.

Prvým hitom skupiny bola coververzia „Im into Something Good“ (pôvodní autori: Gerry Goffin a Carole King), ktorá sa umiestnila na prvom mieste rebríčka UK Singles Chart. Herman's Hermits sa už nikdy znova na vrchol britskej hitparády nedostali, ale dvakrát sa umiestnili na prvom mieste amerického rebríčka Billboard Hot 100: so skladbami „Mrs. Brown, You've Got a Lovely Daughter“ (pôvodne ju spieval Tom Courtenay v britskej televíznej hre z roku 1963) a „Im Henry the Eighth, I Am“ (pieseň Harryho Championa z roku 1911, ktorú spievala írska babička Petra Noonea, keď bol malý).

V Spojených štátoch Herman's Hermits vydávali u vydavateľa MGM Records, spoločnosti, z ktorej hudobní umelci často účinkovali aj pre filmovú produkciu. Herman's Hermits sa preto objavili v niekoľkých snímkach MGM, napríklad vo When the Boys Meet the Girls (1965) a Hold On! (1966). Tiež boli hlavnými hviezdami vo filmoch Mrs. Brown, You've Got a Lovely Daughter (1968) a Pop Gear (1965).

V roku 1965 Herman's Hermits nahrali skladby „Silhouettes“ od The Rays, „Wonderful World“ od Sama Cookeya, „Just a Little Bit Better“ a „A Must to Avoid“; v roku 1966 „Listen People“, „Leaning on a Lamp Post“ od Georgea Formbyho (z muzikálu Me and My Girl) a „Dandy“ od Raya Daviesa a v roku 1967 skladbu „There's a Kind of Hush“. Objavili sa v reláciách The Ed Sullivan Show, The Dean Martin Show a The Jackie Gleason Show.

V čase, keď kapela nahrávala svoj posledný album šesťdesiatych rokov Rock 'n' Roll Party, bol už jej americký úspech históriou a album v Spojených štátoch vydaný nebol. Peter Noone a Keith Hopwood kapelu opustili v roku 1971. Kapela Herman's Hermits sa znovu v roku 1973 spojila, aby sa v čase Britskej invázii zúčastnili turné a vystúpili v Madison Square Garden a bez Hopwooda vystúpili v televíznom programe The Midnight Special. Neskôr sa stretli v zostave, ktorej základ tvorili Leckenby a Whitwam, ako predskupina amerického renuionu kapely The Monkees. Prvýkrát od roku 1980 zahral v roku 2014 niekoľko hitov basgitarista, skladateľ a spevák skupiny Herman's Hermits, Karl Green.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Herman's Hermits na českej Wikipédii.
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Herman's Hermits na anglickej Wikipédii.

  1. podľa Keitha Hopwooda v epizóde dokumentárneho seriálu My Generation o Herman's Hermits

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]