Hry o život: Skúška ohňom (kniha)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skúška ohňom
Catching Fire

Autor Suzanne Collinsová
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Dátum 1. vydania originálu 1. september 2009
ISBN 1. vydania originálu ISBN 978-0-439-02349-8
Ilustrátor originálneho vydania Tim O'Brien
Literárny žáner román pre mládež
Slovenské vydania knihy

Hry o život: Skúška ohňom (angl. Catching Fire) je román pre mládež od spisovateľky Suzanne Collinsovej.

Je druhou knihou trilógie Hry o život. Odohráva sa v bližšie neurčenej budúcnosti, kedy sa na území terajších Spojených štátov rozprestiera fiktívny Panem, krajina tvorená vládnucou časťou – Sídlom a dvanástimi obvodmi. Príbeh je písaný z pohľadu hlavnej hrdinky, sedemnásťročnej Katniss.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Katniss Everdeen a Peeta Mellark napriek porušeniu pravidiel prežili 74. ročník Hier o život a zvíťazili. Katniss sa vrátila k rodine a k svojmu dávnemu priateľovi Galovi, doma ale vôbec nie je nič také, ako si predstavovala. Do vzťahu s Galom sa vnieslo napätie. Gale sa vyjadrí, že Katniss miluje, ale ona nemá jasno v tom, čo k nemu cíti. Medzi ľuďmi sa navyše šepká o vzbure, ktorú mohli spôsobiť ona a Peeta. Katniss na svoje zdesenie zisťuje, že nevedomky spôsobila viacero problémov. Všetko vyvrcholí počas takzvaného "turné víťazov". V 11. obvode Katniss prednesie o Rue, svojom spojencovi v Aréne, také dojemné slová, že ľudia jej vzdajú verejnú poctu, čo sa prieči praktikám Sídla. Starý muž, ktorý to tiež spôsobil, bol mierotvorcami (udržiavateľmi poriadku) zavraždený, ten istý osud čakal aj starostu a ďalších.

Prezidentovi Snowovi, diktátorovi ovládajúcemu Panem, sa táto situácia vôbec nepáči. Preto pri príležitosti tretieho štvrťstoročia hier dal zorganizovať ďalšie jedinečné hry. V nich sa do Hier súťažiaci nebudú žrebovať spomedzi obyčajných teenagerov, ako je bežne praxou, ale len spomedzi doterajších víťazov Hier. A nakoľko Katniss je jedinou žijúcou ženskou víťazkou v 12. okrese, je jej jasné, že Hier sa musí zúčastniť aj ona. Rovnako chápe, že je to taktika prezidenta Snowa, ako sa jej zbaviť.

Pri 75. hrách sa Katniss a Peeta teda opäť vracajú do arény a v nej vznikne spojenectvo medzi nimi, Finnickom (výhercom 65. hier), Mags (výherkyňa 9 – 11. hier), Johannou (71. hry) a ďalšími dvoma predchádzajúcimi víťazmi Wiress a Beetee. Peeta a Katniss pokračujú v predstieraní svojho milostného vzťahu. Peeta pred verejnosťou vyhlási, že sa tajne zosobášili a čakajú s Katniss dieťa, aby získali súcit divákov. Wiress zistí, že celá aréna je navrhnutá ako veľké "hodiny" a každú hodinu prichádzajú nové hrozby. Počet vyvolených tým aj veľmi rýchlo klesá, no nie dostatočne rýchlo, aby došlo iba k jednému víťazovi. Vďaka Beeteemu sa Katniss podarí s energiou nabitým šípom silové pole arény rozbiť.

K záveru sa Katniss napokon zobudí vo vznášadle. Zistí, že Plutarch Heavensbee (hlavný organizátor hier) je v skutočnosti jeden z rebelov a skoro polovica vyvolených boli spojenci rebelov. Spoločne im išlo o to, aby Katniss zostala nažive, pretože ona je "drozdajka" – symbol revolúcie v Paneme. Zlá správa je ale, že ďalší súťažiaci – Enobaria, Peeta a Johanna, boli unesení sídlom a 12. obvod (jej vlasť) je celý zničený...