Hry o život (trilógia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hry o život (angl. The Hunger Games) je románová trilógia pre mládež, ktorú napísala americká spisovateľka Suzanne Collinsová. Prvý diel Hier o život bol vydaný v septembri 2008 v nakladateľstve Scholastic a predstavil šestnásťročnú hrdinku Katniss Everdeenovú, žijúcu v postapokalyptickom svete, ktorému vládne mocné Sídlo (Kapitol). Hry o život (doslova Hry hladu) je každoročne usporiadaná reality show, v ktorej v priamom televíznom prenose na život a na smrť bojujú náhodne vybraní chlapci a dievčatá zo všetkých dvanástich krajov podriadených Sídlu. Druhý diel Skúška ohňom (angl. Catching Fire) vyšiel v roku 2009 a v auguste 2010 záverečný diel Drozdajka (angl. Mockingjay).

Inšpirácia a vznik trilógie[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa autorky sa idea diela zrodila vo chvíli, keď prepínala televízne programy medzi súťažnými reality show a vojenským spravodajstvom z bojiska. Odkazuje tiež na grécky mýtus o Théseovi a Minotaurovi, podľa ktorého bolo mesto Atény nútené poslať na Krétu jedného muža a jednu ženu, aby uspokojili potreby Minotaura. Rovnako je tomu v krajine Panem v trilógii Hry o život. Ihneď po dokončení prvej knihy dostala Suzanne Collinsová od vydavateľstva Scholastic zmluvu na šesťcifernú sumu na celú trilógiu. Už počas prvého roka sa predalo len v severnej Amerike cez 1,5 milióna výtlačkov. Licencia na preklad už je predaná do viac ako 37 krajín sveta.

Knihy[upraviť | upraviť zdroj]

Trilógia Hry o život je zasadená do bližšie neupresneného času v budúcnosti. Severná Amerika bola vo vojne zničená. Novo vzniknutá krajina Panem pozostáva z bohatého Sídla a trinástich okolitých krajov, o poznanie chudobnejších. Ako trest za predošlé rebélie proti Sídlu bol trinásty kraj zničený, a vo zvyšných krajoch každoročne žrebom vybrané jedno dievča a jeden chlapec vo veku od 12 do 18 rokov sa zúčastňujú Hier o život. V priamom prenose potom títo súťažiaci, alebo skôr obete, bojujú na život a na smrť v nebezpečnej vonkajšej aréne, kým nezostane len jediný živý víťaz. Príbeh sleduje osud šestnásťročnej Katniss Everdeenovej, dievčaťa z dvanásteho kraja, ktorá sa do Hier o život prihlási namiesto svojej mladšej sestry, na ktorú padol žreb.

Hry o život[upraviť | upraviť zdroj]

Kniha začína v deň žrebu ľudí na 74. Hry o život. Moderátorka pre dvanásty kraj, Effie Trinketová, prichádza zo Sídla, aby vyžrebovala dvoch tohtoročných súťažiacich. Ako prvá je vyžrebovaná Prim Everdeenová. Staršia sestra Katniss sa za ňu okamžite dobrovoľne prihlási, čím si u obyvateľov zaslúžila obdiv. Z chlapcov je vyžrebovaný Peeta Mellark, pekárov syn, ktorý kedysi zachránil Katnissinu rodinu pred hladom.

Katniss a Peeta sa dostávajú do Sídla, kde sa stretávajú so svojimi protivníkmi. Pred tím, než vstúpia do arény a reality show začne, sú jej účastníci verejne predstavení publiku. V priamom prenose sa tu Peeta prizná k dlhoročnej, neopätovanej láske ku Katniss. Katniss je presvedčená, že Peeta sa tak snaží získať priazeň u publika, ktorá môže byť pre prežitie v aréne rozhodujúce, lebo publikum môže svojim favoritom posielať dary (lieky, jedlo, zbrane, pomôcky na prežitie).

Katniss v aréne prežíva vďaka umeniu lovu a orientácii v teréne. Počet protihráčov sa stále znižuje, Katniss a Peeta ale zostávajú nažive. Kvôli zamilovanému obrazu Katniss a Peety sa menia pravidlá a počas hry je vyhlásené, že víťazom môže byť aj dvojica z rovnakého kraja. Katniss sa vydá Peetu hľadať, spoločne čelia nástrahám svojich protivníkov, ale aj tvorcov reality show. Katniss a Peeta využijú toho, že pôsobia ako zamilovaný pár, aby získali väčšiu popularitu a tiež priazeň sponzorov.

Konca reality show sa skutočne obaja dočkajú. Sídlo však chce opäť meniť pravidlá a snaží sa Katniss a Peetu prinútiť, aby vo veľkom finále bojovali proti sebe, pretože víťaz môže byť iba jeden. Obidvaja následne pohrozia samovraždou v nádeji, že Sídlo bude mať predsa len radšej dvoch víťazov než žiadneho, a táto lesť im skutočne vyjde. Katniss a Peeta sú tak na konci prvého dielu trilógie prehlásení za víťazov 74. Hier o život.

Bližšie informácie v hlavnom článku: Hry o život (kniha)

Skúška ohňom[upraviť | upraviť zdroj]

Sídlo netoleruje žiaden typ vzdoru, a zúfalý čin Katniss na konci Hier neostane nepotrestaný. Obyvatelia Sídla Katniss a Peetu milujú. Doslova hltajú nové informácie a skrytý význam ich činu si nevšímajú. Ale kraje áno, a tie sa začínajú búriť. Prezident Snow musí konať rýchlo. Katniss dúfa, že svadba s Peetom jej zločin voči Sídlu odčiní. Bohužiaľ je všetko inak.

Prichádzajú 75. Hry o život alebo tretie Štvrtohry, ktorých splátci budú vyžrebovaní zo žijúcich víťazov hier. To pre Katniss a Peetu znamená, že sa vrátia do arény. Katniss do arény vstupuje s jediným cieľom – udržať Peetu nažive, aby sa mohol vrátiť domov. V priebehu hier si všíma, že nie je jediná, ktorá sa snaží chrániť Peetu, a veľmi tomu nerozumie.

Záhada sa vyjasňuje, keď na pokyn súťažiaceho z tretieho kraja Beeteeho Katniss zničí ochranné silové pole okolo arény.

Potom ju spoločne s Beeteem a súťažiacim zo štvrtého kraja Finnickom vyberie vznášadlo s jej mentorm Haymitchom a vrchným tvorcom hier Plutarchom Heavensbeem, a odvezie ich do trinásteho kraja.

Po tom čo bol trinásty kraj zničený, sa jeho obyvatelia premiestnili do podzemia. Peeta so zvyšnými súťažiacimi z 7. a 2. kraja Johannou a Annie zostali v Sídle. Katniss prepadá zúfalstvu. Ku konci knihy sa od svojho loveckého priateľa z domova Gala dozvedá, že ich kraj bol zrovnaný so zemou.

Bližšie informácie v hlavnom článku: Hry o život: Skúška ohňom (kniha)

Drozdajka[upraviť | upraviť zdroj]

Katniss je po úniku z arény dezorientovaná, závislá na liekoch a každý deň má nočné mory. Z dvanásteho kraja prežilo asi 800 ľudí, na ktorých záchrane má veľký podiel Gale. Všetci dostali občianstvo trinásteho kraja, sú v bezpečí a je o nich postarané. Katniss sa potom stáva tzv. drozdajkou (názov vtáka žijúceho v Paneme), ktorej úloha spočíva v zjednotení všetkých krajov proti Kapitolu.

Ako drozdajka natáča so štábom, Galom a Finnickom tzv. proklamy, s ktorými sa potom Beetee nabúrava do televízneho vysielania Sídla a burcuje ľudí, aby sa pridali k Rebelom. Prezident Snow na to reaguje využívaním Peetu proti Katniss takisto cez televíznu obrazovku. V jednom z rozhovorov varuje Peeta trinásty kraj pred zničením, za čo je kruto potrestaný. Prezidentka trinásteho kraja Coinová vyhlasuje celkovú evakuáciu a následne sa ukazuje, že Peetove slová boli pravdivé. Po skončení útoku sa štáb vydáva na povrch k natočeniu ďalšieho proklamu, pričom sa ale Katniss a potom aj Finnick fyzicky a psychicky zhrútia. Aby drozdajka znova fungovala, treba zachrániť Peetu. Gale a ďalší dobrovoľníci sa preto tajne vydávajú do Sídla, kde nakoniec úspešne zachránia všetkých zajatcov. Peeta sa však nielenže nepoteší, že Katniss vidí, dokonca ju chce zabiť. Vychádza tak najavo, že v Sídle bol podrobený mučeniu, pri ktorom mu premenili všetky spomienky na Katniss. Katniss sa s Johannou aj napriek zdravotným problémom rozhodujú ísť na výcvik vojakov. Konečný test spôsobilosti k výprave Katniss úspešne absolvuje, Johanna ale skolabuje a je presunutá do nemocnice.

Po nejakej dobe je do Sídla vyslaný aj Peeta. Katniss zisťuje, že ju prezidentka Coinová vníma ako hrozbu a pravdepodobne chce, aby ju Peeta zabil. Na ceste k prezidentskému palácu zomiera Finnick a niekoľko ďalších vojakov. Tesne pred cieľom sú nažive už iba Katniss, Peeta, Gale a dvaja členovia štábu. Pri paláci potom vybuchnú dve vlny bômb, ktoré zabijú jej sestru Prim, ktorá tu pomáhala ako zdravotníčka. Katniss je škaredo popálená. Starajú sa o ňu doktori zo Sídla, a po stretnutí s Efiee, o ktorej si myslela, že bola popravená, ju čaká ďalšia „dobrá“ správa. Prezidentka Coinová povie, že Katniss osobne popraví prezidenta Snowa. Je zvolená aj schôdzka žijúcich víťazov Hier, na ktorej je so súhlasom väčšiny rozhodnuté o usporiadaní posledných symbolických 76. Hier o život s potomkami tých, ktorí mali najväčšiu moc.

Po krátkom rozhovore so Snowom v jeho domácom väzení Katniss prichádza na to, že Prim nezomrela kvôli nemu, ale kvôli prezidentke Coinovej, ktorá bomby poslala. V chvíli popravy, stojaca na terase pred Snowom a s lukom v ruke si na to potom Katniss spomína. Jej šíp sa tak nezabodáva do srdce Snowa, ale Coinovej. Snow nakoniec zomrel buď udusením vlastnou krvou, alebo udupaním v dave.

S Haymitchom sa vracajú do dvanásteho kraja. Gale dostáva prácu v druhom kraji a Katnissina matka v štvrtom zakladá nemocnicu. O niekoľko mesiacov neskôr prichádza späť aj Peeta. S Katniss sa opäť zbližujú a ona spoznáva, že je pre ňu ten pravý. O pätnásť rokov neskôr sa necháva prehovoriť k založeniu rodiny. Majú spolu dve deti.

Bližšie informácie v hlavnom článku: Hry o život: Drozdajka (kniha)

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Katniss Everdeenová je hlavnou hrdinkou a rozprávačkou príbehu. Je to šestnásťročná hnedovláska bez charizmy so šedými očami a olivovou pleťou. Pochádza z dvanásteho kraja, sektora uhoľných baní. Je skôr tichá, obľúbená hlavne pre schopnosť obetovať sa pre blaho ostatných. Je dobrou lovkyňou, lukostrelkyňou, zberateľkou plodín a stopárkou – to všetko sa naučila v detstve od svojho otca. Po ňom má tiež hudobný talent. Po otcovej smrti pri výbuchu v bani sa od svojich 11 rokov sama stará o rodinu, o ktorú sa zrútená matka nedokáže postarať. Vo chvíli, keď je pre hry o život vyžrebovaná jej mladšia sestra Prim, sa bez premyslenia dobrovoľne obetuje a prihlási sa miesto nej. Jej zbraňou je luk.
  • Peeta Mellark je druhý, šestnásťročný zástupca dvanásteho kraja v 74. Hrách o život. Je synom mestského pekára a sám vie výborne piecť, čo mu v aréne prináša nečakane veľké výhody. Hneď po príchode do Kapitolu sa tiež ukazuje jeho nadpriemerná schopnosť zapôsobiť na publikum a manipulovať s ním. Hneď na začiatku odhaľuje dávnu lásku ku Katniss, ktorá trvá od jeho piatich rokov. V treťom dieli trilógie je jeho láska napadnutá mučením prezidenta Snowa. Kvôli jedu zo sršňa (jedného z mutantov Sídla) sa menia jeho spomienky na Katniss v zlo. V trinástom kraji sa snažia tento jeho stav zvrátiť s pomocou liekov. Peeta sa nakoniec takmer vylieči, ale aj tak má občas pocit strachu, že stratí sám seba.
  • Prim/Primrose Everdeenová je mladšou sestrou Katniss. Je to dvanásťročná blondýnka s modrými očami. Objavuje sa u nej talent pre zdravotníctvo. V 13. kraji dostáva šancu študovať na doktorku. Bohužiaľ následne umiera v Sídle pri záchrannej akcii detí, keď opätovne vybuchujú bomby a jedna z nich zasiahne aj Prim.
  • Iskerník je rozkošný kocúr, ktorý patril Prime Everdeenovej. Prim ho pomenovala Iskerník, pretože jeho žltý kožuch má farbu ako táto rastlina. Neznáša Katniss kvôli jej pokusu ho utopiť vo vedre, Katniss ho tiež nemá veľmi rada. Keď ho Katniss začala kŕmiť vnútornosťami zo svojich úlovkov z lesa, prestal na ňu syčať. Iskerník je dobrý chytač myší a občas chytí aj potkana.
  • Rue je dievča, zúčastňujúca sa hier za jedenásty kraj. Bojuje po boku Katniss, kým ju nezabijú. Má dvanásť rokov, tmavé vlasy a zlatisto hnedé oči. Veľmi sa podobá Katnissinej mladšej sestre Prim, čo bolo dôvodom, prečo sa Katniss rozhodla vytvoriť spojenectvo práve s ňou. Jej zbraňou bol prak.
  • Haymitch Abernathy je muž stredného veku, ktorý vyhral 50. Hry o život. Výhra mu zaistila dobré živobytie. Ako jediný výherca Hier o život z dvanásteho kraja sa stáva mentorom Peetu a Katniss v príprave na vstup do arény. Často je sarkastický, nikdy nie triezvy, čo Katniss do značnej miery rozčuľuje. Keď je však prinútený k aktivite, ponúkne dvojici skutočne dobré rady predovšetkým ohľadom stratégie a prežitia v teréne.
  • Gale Hawthorne je Katnissin najlepší kamarát a spoločník pri loveckých výpravách. Má 18 rokov a rovnako ako Katniss má tmavé vlasy a sivé oči. Tvoria nerozlučnú dvojicu. Predtým, než sa Katniss ponúkla ako dobrovoľník pre hry o život, ju prehováral k spoločnému úteku. Keď sa Katniss vydá do arény bojovať o svoj život, Gale jej sľúbi, že sa postará o jej matku a sestru.
  • Effie Trinketová je 22-ročná moderátorka Hier o život pre dvanásty kraj. Je jednou z postáv pochádzajúcich zo Sídla. Jej úlohou je losovať súťažiacich za dvanásty kraj a následne sa o nich starať až do vstupu do arény. V prípade víťazstva jej súťažiacich sa o nich stará aj pri víťaznom turné. Spolu s Haymitchom Abernathym sú mentormi Katniss a Peetu. Effie je veľmi sebavedomá a hlavne znechutená tím, že sa musí starať o súťažiacich z dvanásteho kraja. Radšej by sa dostala do kraja, kde majú súťažiaci väčšiu šancu na výhru. Ale tentoraz je všetko iné, pretože z jej súťažiacich sa stávajú obľúbenci súťaže a veľmi rýchlo si ich obľúbi a stojí na ich strane. Po zničení silového poľa v druhom dieli Katnissiným šípom sa stáva politicky prenasledovanou a pomáha Katniss a ostatným v boji proti Kapitolu.
  • Cinna je Katnissiným vizážistom, ktorého v druhom dieli nechal popraviť prezident Snow. Okrem krásnych šiat a kostýmu navrhol Katniss tiež uniformu drozdajky. Tento návrh sa však Katniss dostal do rúk až po jeho smrti.
  • Johanna Masonová je víťazka 71. Hier o život, vyhrala vďaka tomu, že predstierala slabotu a tým ju zo začiatku všetci ignorovali. Štyri roky na to je znovu vyžrebovaná do tretích hier štvrťstoročia. I keď Katniss jej z počiatku neverí, nakoniec sú v spojenectve. Tesne pred zničením silového poľa v druhom dieli vyrezala Katniss čip. Na konci trilógie patrí Johanna už k posledným výhercom hier, ktorí sú ešte nažive. Jej charakteristickou zbraňou je sekera.
  • Finnick Odair je 24-ročný víťaz zo 4. kraja, vyhral 65. Hry o život. Jeho zbraňou je trojzubec a sieť. V druhom dieli sa vracia do arény spoločne s Katniss a Peetom. Je neobyčajne krásny a hovorí sa o ňom, že je to veľký milovník žien. Pravda je taká, že ho využíva prezident Snow a tak sa pod výhrážaním smrti jeho lásky Annie predáva ženám Sídla, ktoré mu platia tajomstvami. V treťom dieli si berie Annie, Finnick bohužiaľ pri misii v Sídle zomiera.
  • Annie Cresta je 20-ročná víťazka zo 4. kraja, vyhrala 70. Hry o život. V druhom dieli je vyžrebovaná, aby sa vrátila späť do arény. Za ňu ale nastupuje dobrovoľne 80-ročná súťažiaca Mags, aby jej zachránila život. Annie je psychicky narušená.
  • Beetee je súťažiacim stredného veku z 3. kraja. Je to vedec a tak nachádza chybu v silovom poli arény a navádza Katniss, aby ho zničila. V 13. kraji potom pracuje na nových zbraniach, hlavne na bombách, s ktorými mu pomáha Gale.
  • Prezident Snow je krutý muž, čo miluje ruže a jeho dych je cítiť po krvi. S Katniss sú úhlavní nepriatelia. Finnick v 3. dieli prezrádza, že prezident sa k moci dostal pomocou používania jedov.
  • Prezidentka Alma Coinová je prezidentkou v 13. kraji. Využíva Katniss k svojim zámerom a zároveň premýšľa, ako sa jej zbaviť. Katniss ako drozdajka má totiž na ľudí oveľa väčší vplyv než ona sama. V niektorých rozhodnutiach je takmer rovnako krutá ako prezident Snow.

Prostredie[upraviť | upraviť zdroj]

Panem je zem, ktorá "vstala z popola", ktorý kedysi býval Severnou Amerikou. Tvorí ju dvanásť krajov a Sídlo (trinásty kraj bol zničený počas posledného povstania). Sídlo je podľa náznakov situované približne v oblasti Skalnatých hôr. Dvanásty kraj je oblasťou s uhoľnými baňami, prostredie naznačuje, že sa nachádza v oblasti Apalačských vrchov na východe Spojených štátov. Zvyšné kraje nie sú konkrétne umiestnené, podľa autorky však číselné označenie nijako neevokuje rozmiestnenie. Svetadiel je vinou sérii prírodných katastrôf z veľkej časti zmenený a nedá sa predstavovať si ho v dnešnej podobe.

Čím sú kraje vzdialenejšie od Sídla, tím nižšia je životná úroveň ich obyvateľov, dvanásty kraj je tak tým najchudobnejším. Líši sa aj svojou veľkosťou – v dvanástom žije iba okolo 8 000 ľudí. Ostatné sú oveľa väčšie a viac obývané.

Každý kraj je zameraný na určitú vec, ktorú potom dodáva Sídlu.

Zameranie krajov:

  1. kraj – Luxusné predmety, drahé kovy
  2. kraj – Stavebníctvo, mierotvorcia
  3. kraj – Továrne, elektronika
  4. kraj – Rybolov
  5. kraj – Energia – solárna, veterná, jadrová...
  6. kraj – Transport, dopravné prostriedky
  7. kraj – Drevo
  8. kraj – Textil
  9. kraj – Obilie
  10. kraj – Chov hospodárskych zvierat
  11. kraj – Obrábanie pôdy
  12. kraj – Uhlie, bane (Zničený, v druhom dieli – Catching fire – Skúška ohňom)
  13. kraj – Jadrové elektrárne (Zničený, počas povstania pred začiatkom prvých Hier o život)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hunger Games na českej Wikipédii.