Hry o život (kniha)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hry o život
The Hunger Games

Autor Suzanne Collinsová
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Dátum 1. vydania originálu 14. september 2008
ISBN 1. vydania originálu ISBN 9788055120522
Literárny žáner román pre mládež
Slovenské vydania knihy

Hry o život (angl. The Hunger Games) je román pre mládež od spisovateľky Suzanne Collinsovej. Je prvou knihou trilógie Hry o život. Odohráva sa v bližšie neurčenej budúcnosti, kedy sa na území terajších Spojených štátov rozprestiera fiktívny Panem, krajina tvorená vládnucou časťou - Sídlom a dvanástimi obvodmi. Príbeh je písaný z pohľadu hlavnej hrdinky, šestnásťročnej Katniss, obyvateľky jedného z obvodov.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá časť – Vyvolení[upraviť | upraviť zdroj]

Hry o život je názov reality show, ktorú Sidlo každoročne usporiadava. Do hier je zapojených 24 dospievajúcich vo veku 12-18 rokov, vždy jeden chlapec a jedno dievča z každého obvodu. Títo súťažiaci - vyvolení - sú zakaždým zavretí do takzvanej Arény, kde musia zostať, až kým neostane nažive iba jediný z nich - víťaz. Predpokladá sa, že súťažiaci sa budú zabíjať navzájom medzi sebou, ale do Arény môžu v každom okamihu rozličnými nástrahami zasahovať aj porotcovia Hier. Súťažiacim môžu v priebehu Hier pomáhať rozliční sponzori, ktorí uzatvárajú stávky na víťaza tým, že im posielajú do Arény rozličné veci užitočné na prežitie.

Katniss je chudobné dievča z dvanásteho obvodu, ktorá žije s matkou a so svojou mladšou sestrou Primrose (Prim). Vie strieľať z luku a na živobytie si privyrába pytliačením v miestnych lesoch. Je sebestačnejšia a drsnejšia než jej krehká sestra Prim. Keď však prebehne každoročné losovanie v Hrách o život, je vylosovaná Prim. Katniss sa dobrovoľne ponúkne, že pôjde súťažiť namiesto Prim, aby Prim nemusela ísť bojovať a zabíjať. Z chlapcov je v dvanástom obvode vyžrebovaný Peeta Mellark, chlapec, ktorého Katniss pozná a ktorý jej kedysi zachránil život. Katniss a Peeta cestujú do Sídla, aby sa mohli na Hry pripraviť. Tam ich štylisti Cinna a Portia upravia, aby mohli získať priazeň sponzorov. Cinna im vytvoril kostýmy, ktoré dobre zapôsobili. Deň pred hrami majú všetci vyvolení interview s Caesarom Flickermanom. Caesar sa opýtal Peetu, či niekoho miluje. Peeta sa priznal, že jedno dievča mu v srdci leží už celú večnosť. Caesar teda navrhne, aby vyhral Hry o život a tým to dievča, určite získal. Peeta však odvetí, že to by nepomohlo, pretože ona je v Aréne s ním. Každý teda vie, že je to Katniss. Tá je spočiatku týmto nápadom rozhorčená, ale neskôr sa Peeta s Katniss dohodne, že budú predstierať že sú zaľúbení, aby mohli tým zapôsobili na divákov a sponzorov.

Druhá časť – Hry[upraviť | upraviť zdroj]

Hry o život sa začali. Vyvolení z niektorých obvodov, ktorí sa na Hry každoročne pripravujú, tzv. profesionáli, spolu vytvorili dočasný tím, aby sa zbavili slabších vyvolených. V aréne stretne Katniss malú dvanásťročnú Rue. Nebolo to obyčajné stretnutie. Rue naznačila Katniss, ako môžu zabiť profesionálov. Katniss sa podarí nožom odrezať konár, na ktorom visí úľ zmutovaných ôs. Úľ padol na profesionálov a osy zabili pár z nich. Niekoľko ôs však uštipne aj Katniss, následkom čoho dostala halucinácie. Peeta jej pomohol utiecť do bezpečia. Rue a Katniss uzavrú spojenectvo a spoločne pripravia profesionálov o všetky ich zásoby. Neskôr príde Rue o život; zabije ju chlapec z prvého obvodu - Marvel. Vyvolených je postupne čoraz menej a menej.

Tretia časť – Víťaz[upraviť | upraviť zdroj]

V Aréne hlásateľ nečakane vyhlási zmenu pravidiel - ak zostane nažive chlapec a dievča z toho istého obvodu, obaja sa stávajú víťazmi. Katniss vie, že Peeta je ešte nažive, a preto ho chce vyhľadať a pomôcť mu. Nájde ho dobre ukrytého medzi kameňmi, zraneného, no živého. Peeta s Katniss pokračujú v hraní šialene zaľúbených, čo sa sponzorom evidentne páči. Posielajú im jedlo, avšak to nestačí - Peeta má otravu krvi zo zranenej nohy a zachrániť ho môže len drahý liek. Hlásateľ však vyhlási, že ak poslední vyvolení niečo potrebujú, nájdu to v strede Arény, pri tzv. Rohu hojnosti. Katniss ide k Rohu hojnosti, hoci je to riskantné, lebo vie, že tam bude liek pre Peetu. Po tom, ako tam príde, zoberie ruksak, no Clove, dievča z druhého obvodu, ju takmer zabije. Katniss však zachráni Tresh, chlapec z jedenásteho obvodu, ktorý zabije Clove. Katniss sa vráti a podá Peetovi liek. Katniss a Peeta vedia, že sú nažive už iba štyria vyvolení vrátane nich. Jedna vyvolená však umiera na otravu, čím zostanú nažive len Katniss, Peeta a ich nepriateľ, profesionálny vyvolený menom Cato. Porotcovia donútia všetkých preživších vyvolených stretnúť sa pri Rohu hojnosti. Tam na nich zaútočia zmutované zvieratá. Cato s nim bojuje a Katniss ho nakoniec z milosti zabije. Mutanti zmiznú, no zrazu sa ozve hlásenie, že pravidlá sa znova zmenili - víťazom môže byť iba jediný vyvolený. Katniss a Peeta však pohrozia, že súčasne spáchajú samovraždu otrávenými bobuľami. Pretože hry musia mať víťaza, skôr, ako stihnú bobule prehltnúť, sú obaja napokon vyhlásení za víťazov. Katniss a Peeta sa teda vracajú domov. Cestou sa však Katniss dozvedá, že z Peetovej strany ich vzťah vôbec nebol predstieraný. Ona však k nemu necíti to, čo on k nej, a domov sa teda vráti v rozpakoch a s obavami z budúcnosti.

Vyvolení[upraviť | upraviť zdroj]

Obvod Meno Informácie
1 Glimmer Zabila ju Katniss, keď pustila na zem roj smrtiacich ôs.
Marvel Zabil Rue, začo ho Katniss zastrelila.
2 Clove Chcela zabiť Katniss, ale Thresh ju za Rue (ako pomstu) zavraždil.
Cato Cato zabil najviac vyvolených a bol aj jeden z posledných nažive. Zabila ho Katniss.
3

Nepomenovaný chlapec a nepomenované dievča

Dievča bolo zavraždené prvý deň. Chlapca zabil Cato, keď sa naštval.
4 Nepomenovaný chlapec a Iskra Chlapec zomre prvý deň. Iskra zomrie 5. deň, keď Katniss nechala padnúť zo stromu roj smrtiacich os - stopárok.
5 Líščia tvár (Prezývka) Líščia tvár bola rafinovaná a inteligentná. Vďaka tomu patrila k vyvolením, ktorí ešte na konci boli nažive. Zomrela, keď ziedla otrávené bobule.
nepomenovaný Zomrie prvý deň.
6 Nepomenovaný chlapec a nepomenované dievča Obaja zomrú prvý deň.
7 Nepomenovaný chlapec a nepomenované dievča Obaja zomrú prvý deň.
8 Nepomenovaný chlapec a nepomenované dievča Chlapec zomrie prvý deň. Dievča si robilo v lese oheň, vyvolení z prvého a druhého obvodu si to všimli a zabili ju.
9 Nepomenovaný chlapec a nepomenované dievča Chlapec zomrel prvý deň, keď mu Clove do chrbta hodila nôž. Dievča tiež zomrelo 1. deň.
10 Nepomenovaný chlapec a nepomenované dievča Dievča zomrelo prvý deň. Chlapca zabil Cato.
11 Rue Rue bojuje po boku Katniss, kým nie je zabitá. Má dvanásť rokov, tmavé vlasy a zlatisto hnedé oči. Veľmi sa podobá Katnissinej mladšej sestre Prim, čo bolo dôvodom, prečo sa Katniss rozhodla vytvoriť spojenectvo práve s ňou. Zabil ju Marvel.
Thresh Thresha na konci zabil Cato.
12 Katniss Obaja na konci vyhrajú.
Peeta

Filmová adaptácia[upraviť | upraviť zdroj]

Filmová adaptácia prvého dielu bola uvedená v roku 2012 pod titulom: Hry o život

Logo filmovej adaptácii.